Menu
03 230 03 33

Taalcarrousel genomineerd voor Europees Talenlabel

Taalcarrousel is genomineerd voor Europees Talenlabel 2017. Op 29 september worden in Gent de prijzen bekend gemaakt. Taalcarrousel is een taaloefenmoment in twee talen. Centraal staan ontmoeting, wederkerigheid en waardering voor elkaars taal en cultuur.

Het Talenlabel

Taalcarrousel is een van de vijf genomineerden voor het Europees Talenlabel 2017, dat in Vlaanderen jaarlijks uitgereikt wordt door Epos vzw rond 26 september, de Europese dag van de talen. Epos wil met de prijzen innovatieve taalinitiatieven identificeren en extra onder de aandacht brengen. De criteria werden vastgelegd door de Europese Commissie. Vlaanderen voegde er drie prioriteiten aan toe: aandacht voor talensensibilisering en intercultureel begrip, spontane communicatievaardigheid en emancipatorische aspecten. We zijn bijzonder trots dat Taalcarrousel tot de genomineerden behoort.

Wat is Taalcarrousel?

Taalcarrousel is een taaloefenmoment in twee talen: deelnemers oefenen Nederlands en een andere taal. Het zijn informele, begeleide bijeenkomsten, meestal tweewekelijks. De deelnemers spreken afwisselend de ene en de andere taal over een relevant thema. Ze leren elkaar beter kennen, ook mensen van de andere taalgemeenschap. Gelijkwaardigheid en wederkerigheid staan als vanzelf voorop. Nederlandstaligen helpen anderstaligen en vice versa. ‘Iedereen leraar, iedereen leerling’ is het motto.

Momenteel lopen er vijf Taalcarrousels in Antwerpen: Nederlands – Pools, Portugees, Roemeens, Russisch en Spaans. Onze collega’s van Vormingplus regio Gent organiseren een Taalcarrousel Nederlands – Arabisch en Russisch.

Waardering voor elkaars taal en cultuur

Taalcarrousel werkt impliciet ook emancipatorisch voor anderstaligen. Taal en cultuur maakt deel uit van iemands identiteit. Appreciatie krijgen voor de eigen taal en cultuur door de ontvangende samenleving, door Vlamingen, kan bevrijdend en versterkend werken. Het geeft hen meer zin om deel te nemen aan de bredere samenleving.