De themagroep ‘Thuis in Antwerpen’ wil organisaties en verenigingen helpen om drempels weg te werken voor mensen met migratieachtergrond die in armoede leven. Ze organiseren een reeks dansworkshops om zo tot een good practice te komen. Ze dienden hun voorstel in bij de Burgerbegroting en haalden de subsidies binnen.
Lees verderSchoolbabbel wordt afgerond. Het proefproject liep in 2018 in vier Huizen van het Kind in Antwerpen. In Schoolbabbel praten anderstalige ouders over schoolse thema’s met vrijwilligers. Samen met de vrijwilligers legden we een heel zoekproces af.
Lees verderIn 1919 werden de eerste sociale woningen gebouwd in Antwerpen. Nu, honderd jaar later, verzamelt De Ideale Woning samen met de stadsdichter en buurtreporters verhalen van buurtbewoners in Berchem. Ben je zelf sociale huurder in Berchem? Vertel je verhaal!
Lees verderMet vijftien zijn ze: mensen die zich vrijwillig engageerden om samen na te denken over hoe we als burgers terug dichter kunnen staan bij de boeren. Na vijf sessies en bezoeken aan landbouwbedrijven in de Zuidrand, kwamen ze tot een actieplan. Tegen de Week van de Korte Keten in mei, werken ze enkele acties concreet uit.
Lees verderCohousen is in, maar momenteel is het aanbod voor kwetsbare groepen beperkt. De nood is er wel. CURANT zet in Merksem een cohousingsproject op met jonge vluchtelingen en jongeren. De Ideale Woning laat toekomstige sociale huurders meedenken over een cohousingproject in Wijnegem.
Lees verderWe zoeken jongeren die willen samenwonen met een jonge vluchteling in een cohousingproject in Merksem: Brem 16.
Lees verderSevil is een jonge, studerende vrouw én vrijwilliger bij Sociaal adviseurs. Zelf van Bulgaars-Turkse afkomst, gaat ze aan huis bij deze gemeenschap om hen praktische kennis en tips te geven die er echt toe doen.
Lees verderHeb je een migratieverleden? Spreek je Nederlands en een andere taal? En heb je zin om mensen met een migratieverleden te informeren over gezondheid, opvoeding, energie besparen, ...? Stel je kandidaat.
Lees verderVeel talent gaat verloren als kinderen problemen hebben met hun huiswerk en studie. Ouders hebben het soms moeilijk om hun kind te begeleiden. Kompanjon aan huis geeft ondersteuning.
Lees verderKwetsbare ouders kunnen vaak niet overweg met digitale media. Daarom gaan we samen met de Huizen van het Kind op zoek naar een aanpak om de digitale vaardigheden van ouders te versterken. Van visietekst naar praktijk.
Lees verderSokayna startte begin oktober in ons team en gaat vooral werken op e-inclusie. We ontsnappen even aan de kantoordrukte om het te hebben over de nieuwe job, de eerste indrukken en de uitdagingen.
Lees verderSinds begin 2018 werken we aan de leefbaarheid in sociale koop- en huurwoningen in Loenhout, in opdracht van huisvestingsmaatschappij De Voorkempen. Het is een kleine wijk van een dertigtal woningen.
Lees verderAfgelopen zomer overleed Willy Verschure. Hij stond als bestuurder mee aan de wieg van Vormingplus regio Antwerpen. Een afscheids- en dankwoord.
Lees verderWe stappen als partner in het vernieuwd landbouwproject Burgers en Boeren, georganiseerd door streekvereniging De Zuidrand. Het doel: burgers dichter bij de productie van voedsel brengen.
Lees verderDe tranen van het eiland is een eoc-graphic thriller. Het is een cocreatief product van 130 mensen met minder kansen omwille van detentie, thuisloosheid of taalachterstand.
Lees verderOefen je Pools, Roemeens, Russisch of Spaans met mensen die de taal als moedertaal spreken. En help hén met Nederlands. Kom langs!
Lees verderPat Van Lantschoot, de bezielende kracht achter de Dochters van Eva, neemt op 1 oktober afscheid van Vormingplus. Ze gaat op haar 63 met pensioen. We blikken terug op een bewogen carrière en een opmerkelijk dansproject voor vrouwen voorbij 50.
Lees verderMet de campagne Ieders stem telt, roept Samenlevingsopbouw beleidsmakers en kiezers op om de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting aan te gaan. We ondertekenden mee het memorandum voor de stad Antwerpen.
Lees verderA'pen op Wieltjes opende op 9 mei in Borgerhout met een feestje. Geniet mee van de sfeerbeelden. Heb je een ongebruikte kinderfiets staan? Schenk hem aan A'pen op Wieltjes!
Lees verderVormingplus begeleidt burgerinitiatieven die hun werking willen evalueren en versterken. Zo ook het Buurthuis De Buurt, een initiatief van buurtbewoners rond het De Coninckplein in Antwerpen.
Lees verderJosé is vrijwilliger in Schoolbabbel en praat met anderstalige ouders over schoolse onderwerpen. We spreken hem in het Huis van het Kind Kiel. In het gesprek is meteen duidelijk: José is sociaal gedreven met een hart voor de ouders.
Lees verderVan 2015 tot 2017 werkten we van onderuit aan de leefbaarheid in een sociale woonwijk. We begeleidden een bewonersgroep naar een zelfstandige werking. Hoe we dat aanpakten, lees je in de inspiratiegids ‘Ons Burenhuis’.
Lees verderIn Babbelplus verkennen anderstalige en Nederlandstalige inwoners Aartselaar. Hierdoor leren ze de verenigingen en diensten in de gemeente beter kennen, terwijl de anderstaligen ook hun spreekangst Nederlands overwinnen.
Lees verderMarijntje is onze nieuwste medewerker. Ze stapte eind februari in ons team. We nodigden haar uit voor een koffie en legden haar dezelfde vragen voor als de startende collega’s in najaar 2017.
Lees verderIn Antwerpen is de barok sterk aanwezig. Dat valt op in het straatbeeld. En in de wereldbefaamde barokkunstenaars die Antwerpen voortbracht. Trakteer jouw groep op een barokwandeling en een baroklezing bij de Consul-Anten.
Lees verderSinds begin dit jaar heeft Vormingplus regio Antwerpen een nieuwe voorzitter: William Strobbe (59). Samen met onze oud-voorzitter Paul Van Mechelen (76) gingen we in gesprek.
Lees verderBerchem, ten huize van Danny (67). Hij is een vaste kracht in onze vrijwilligersploeg. Het begon met een project rond buurtverhalen in Berchem. Nu, een tiental jaar later, engageert hij zich nog steeds, vooral in CreaCracks.
Lees verderOp Facebook laten we ons van onze plezante én geëngageerde kant zien. Een blik achter de schermen, een feestelijk moment in een project, een thema dat ons nauw aan het hart ligt, ... Enkele posts per week. Volg ons!
Lees verderDe oudergroep van het Huis van het Kind Antwerpen-Noord Pothoek is gemotiveerd. Ze wil maar wat graag elkaar en ouders uit de buurt versterken in hun rol als opvoeder. Vormingplus ondersteunt hen.
Lees verderSchoolbabbel biedt ouders de kans om Nederlands te oefenen. Zodat ze het gesprek met de lagere school van hun kind durven aangaan. Dat is een reële nood bij ouders die het Nederlands niet goed machtig zijn.
Lees verderWe zetten een punt achter Woonzoeker. Het project verliep moeilijk. De realiteit van de private huurmarkt is hard en voor mensen in de onderste looncategorie is het aanbod schrijnend. Toch bleven de vrijwilligers ervoor gaan.
Lees verderTaalcarrousel is een taaloefenmoment in twee talen. Onze visie en ervaring schreven we neer in een handboek. Download het handboek.
Lees verderWe zetten een nieuw project rond digitale geletterdheid op. Onze uitvalsbasis: de Huizen van het Kind van Luchtbal en Kiel. De doelgroep: kwetsbare ouders. Door hen digitaal te ondersteunen, versterken we hen in hun deelname aan de samenleving.
Lees verderOp 7 oktober werd de vijfjaarlijkse Les-trofee uitgereikt. Het boek 'Als ik mis, de verhalen van Valentina' kreeg een eervolle vermelding.
Lees verderHier zitten ze dan, in een hippe koffiebar: onze drie nieuwste telgen. Alle drie jong en vol goesting om mee het verschil te maken in de samenleving. Na hun eerste twee en halve maand bij Vormingplus, was het tijd voor een koffie, vonden we.
Lees verderWe willen kinderen veilig op de fiets helpen, ook in gezinnen waar fietsen niet vanzelfsprekend is. Je onthaalt bezoekers van onze uitleendienst in Deurne en ontleent kinderfietsen.
Lees verderSamen School Maken brengt ouders dichter bij de school en de school dichter bij de ouders. Ook de buurt betrekken we bij de ouders en de school. We werken elk schooljaar in drie Antwerpse scholen, daarna is het aan de school. Hoe verloopt zo’n traject?
Lees verderVrijwilligers gaan met jongeren in gesprek in een inleefhuis over de kosten van zelfstandig wonenn. Opzet: jongeren uit de schulden houden.
Lees verderJong geleerd is oud gedaan. Door kinderfietsen te delen, willen we meer kinderen op de fiets krijgen, ook in gezinnen waar fietsen niet vanzelfsprekend is.
Lees verderWoensdagnamiddag 13 september. Onverwacht mooi weer bij de opening van A’pen op Wieltjes in wijk Luchtbal. Ouders en kinderen uit de buurt kwamen een kijkje nemen. Ze kunnen hier goedkoop een kinderfiets lenen voor een jaarlijks lidgeld.
Lees verderMensen met een migratieverleden maakten een film over zich thuis voelen in Antwerpen. Vertoon de film én nodig een van de makers uit in jouw organisatie of vereniging.
Lees verderTaalcarrousel is prijswinnaar van het Europees Talenlabel 2017. Met het Europees Talenlabel wil EPOS innovatieve taalinitiatieven identificeren en extra onder de aandacht brengen.
Lees verderAartselaar, september 2016: anderstalige en Nederlandstalige deelnemers starten met Babbelplus. Een jaar lang gaan ze samen op ontdekking in hun gemeente. Juni 2017: er is een hechte groep ontstaan. De anderstaligen voelen zich nu thuis in hun gemeente.
Lees verderHet valt de samenleving moeilijk om met de diversiteit van groepen om te gaan. Vormingplus zet projecten op waarin inwoners met roots in de migratie en oorspronkelijke inwoners elkaar ontmoeten en versterken.
Lees verderCurant laat jonge vluchtelingen samenwonen met jonge buddy’s. Twaalf duo’s wonen ondertussen samen, binnenkort dertien. Curant is een Europees erkend project van OCMW Antwerpen samen met vele partners. Vormingplus rekruteert en begeleidt de buddy’s. Tussen aanmelding en verhuis zit een heel proces.
Lees verderHoe ervaren mensen met een migratieverleden in armoede, met of zonder papieren, Antwerpen? Wat geeft hen een thuisgevoel, wat loopt er mis? Vormingplus begeleidt een praatgroep van klanten van de sociale kruidenier Filet Divers. Sinds kort komen ze met hun verhaal naar buiten.
Lees verderVrijwilligers helpen gezinnen die tijdelijk in een crisiswoning van het OCMW verblijven, een woning te zoeken. We brengen vrijwilligers en gezinnen wekelijks samen in het Woonzoeker-lokaal.
Lees verderWerp een blik in ons Voortgangsrapport 2016-2017. Wat bereikten we in 2016? En waaraan werken we in 2017? Eén rode draad: we focussen meer op wat we willen teweeg brengen in de samenleving.
Lees verderVormingplus stuurt CreaCrack-vrijwilligers uit naar plekken waar mensen het moeilijk hebben. Ze inspireren kwetsbare groepen met eco-creatieve sessies. Kwetsbare mensen (her-)ontdekken zo al doende hun creativiteit en talenten.
Lees verderGoed samenleven in een sociale woonwijk die superdivers is, hoe doe je dat? De voorbije jaren probeerde Vormingplus een nieuw format uit: een burenhuis waar bewoners zelf beslissingen nemen en activiteiten organiseren. Resultaat: het is nu aangenamer wonen in de wijk.
Lees verderEen vrijwillige gids en zes jongeren staan in het inleefhuis van het OCMW van Antwerpen. “Stel”, zegt de gids: “je gaat voor het eerst zelfstandig wonen.” Wat volgt is een gesprek over de kost van het leven en hoe keuzes over uitgaven te maken.
Lees verderDe oudergroep van het Huis van het Kind Pothoek heeft er duidelijk zin in. Op 19 maart organiseerden ze hun eerste activiteit voor andere ouders. Vormingplus ondersteunt waar nodig.
Lees verderOCMW Antwerpen is gestart met het cohousingproject Curant. In dit vernieuwende project delen jonge nieuwkomers en jongeren gedurende minstens één jaar een appartement of woning. Vormingplus rekruteert en begeleidt de jongeren.
Lees verderWat ontstaat er als je oudergroepen uit alle hoeken van de stad rond de tafel brengt? Ouderklap laat de ideeën uit de groep opborrelen. Het woord is aan de ouders!
Lees verderEen slechte woonsituatie werkt negatief in op vele andere aspecten van iemands leven. Hierover organiseerde het Antwerps Platform Wonen op 13 oktober 2016 de conferentie ‘De winst van goed wonen’.
Lees verderDe toestroom van vluchtelingen en nieuwe migranten roepen heel wat vragen op. Organiseer in jouw huiskamer een gesprek met vrienden, familie, buren, leden van je vereniging, ... Boek bij ons gratis een gespreksbegeleider.
Lees verderVormingplus zet bewoners aan om kinderfietsen te delen en te ruilen in Deurne en in Antwerpen-Noord. We mikken vooral op gezinnen die het niet breed hebben of waar fietsen niet evident is.
Lees verderVrijwillige reporters trekken sociale woonwijken in en praten er met de bewoners. Hun verhalen verschijnen in de nieuwsbrief van de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning. Een eerste stap naar meer bewonersparticipatie, leefbaarheid en gemeenschapsvorming.
Lees verderWil je voor je groep een culturele activiteit organiseren die laagdrempelig is, dan kan je terecht bij de Consul-Anten. Een stadswandeling, een presentatie over een cultureel thema, een quiz en de erfgoedkoffer. Nieuw in het aanbod: Antwerpse sagen, legenden en volksverhalen.
Lees verderWe begeleiden een nieuwe groep vrijwilligers: de woonzoekers of woonbuddy’s. Ze gaan samen met een gezin in een tijdelijke crisiswoning op zoek naar een huurwoning. Een hele uitdaging.
Lees verderOp 16 maart opende A’pen op Wieltjes in Antwerpen Noord. Het deelsysteem voor kinderfietsen startte vorig jaar in Deurne. Daar zijn ondertussen 50 kinderfietsen in gebruik bij 35 gezinnen. Wil je een kinderfiets ontlenen, of een kinderfiets binnen brengen, welkom!
Lees verderSinds januari werken we met een nieuw beleidsplan als beleidskader. Het beschrijft wat we willen bereiken en hoe we dat willen doen. Ontdek de raakvlakken met jouw werkterrein, interesses en ambities.
Lees verderVrijwilligers helpen absolute computerbeginners in hun gemeente. Vormingplus begeleidt de vrijwilligers. Dit jaar starten we met de twaalfde Estafetteploeg, in Lint.
Lees verderNieuwkomers vinden moeilijk hun weg in de gemeente. Ze nemen nauwelijks deel aan het vrijetijdsaanbod. Babbelplus brengt nieuwkomers en Nederlandstalige inwoners samen om de gemeente te ontdekken. Bezoek de Babbelplus Expo in Zwijndrecht.
Lees verderMet het interactieve boek ‘Als ik mis, de verhalen van Valentina’ wordt voorlezen en napraten nog leuker. Ook anderstalige ouders kunnen ermee aan de slag tijdens een taaloefenmoment. Bestel het nu.
Lees verderJacky leidt mensen rond in de Demowoning Gezond(t)Huis en geeft hen tips om gezond te wonen.
Lees verderIn de wijk Ter Wilgen op Linkeroever komen buurtbewoners samen in Ons Burenhuis. Ze willen hun buren leren kennen, zodat het prettiger samen leven is. Ze breien, koken, spelen gezelschapspelletjes en voeren samen actie.
Lees verderEen krachtig pedagogisch burgerschap vereist samenwerking. Elf partnerorganisaties slaan de handen in elkaar om ouders een platform te geven waar ze in dialoog gaan met elkaar.
Lees verderEen gezin staat niet alleen in de opvoeding van de kinderen. In een pedagogische burgermaatschappij neemt iedereen zijn verantwoordelijkheid. Ook het sociaal-cultureel werk, en dus ook Vormingplus..
Lees verderAnderstalige deelnemers maken digitale verhalen over hun ervaring met de Nederlandse taal. Al jarenlang gebruiken we digitale verhalen als middel om sociaal-culturele doelen te bereiken.
Lees verderTijdens een Taalcarrousel leren mensen elkaars taal: anderstaligen oefenen het Nederlands en de Nederlandstaligen oefenen de andere taal. Kortom: leren van elkaar in de superdiverse samenleving van Antwerpen!
Lees verderNieuwkomers vinden moeilijk hun weg in de gemeente. In Babbelplus ontdekken ze samen met Nederlandstalige inwoners hun gemeente en het vrijetijdsaanbod. Dit project in jouw gemeente? Contacteer ons!
Lees verderBewoners van een sociaal appartementsgebouw in Mortsel gingen samen op zoek naar hoe hun ‘samen leven’ beter kan. De oplossing van de groep: een visueel huisreglement met zo weinig mogelijk woorden.
Lees verderAcht geboren en getogen Schotenaren maken evenveel anderstalige nieuwkomers wegwijs in hun gezamenlijke woonplaats.
Lees verderOnze partner, Centrum Kauwenberg, hield opendeurdag op 26 november. Vormingplus is fier op het resultaat van een jaar samenwerking. En ook de deelnemers zijn fier.
Lees verder