Menu
03 230 03 33

Aan huis met massa’s tips, de taboes voorbij

Sevil is een jonge, studerende vrouw en vrijwilliger bij Sociaal adviseurs. Zelf van Bulgaars-Turkse afkomst, gaat ze aan huis bij deze gemeenschap om hen praktische kennis en tips te geven die er echt toe doen in het leven.

Aan huis bij de eigen gemeenschap

Hoe ben je terechtgekomen bij Sociaal adviseurs?

Sevil: “Ik deed al vrijwilligerswerk bij Atlas en ze overtuigden me dat sociale adviseurs ook echt iets voor mij was. De voorbereidende cursus spreken voor publiek en omgaan met publiek vond ik echt verrijkend. Toen ik dan ingewerkt was in een aantal thema’s, sprak ik mijn familie, vrienden en kennissen aan om een sessie te boeken.”

Bij wie ga je langs?

Sevil: “Ik geef sessies in het Turks en in het Bulgaars. Bulgaarse Turken spreken een ander dialect dan Turkse Turken en ook cultureel zijn er verschillen. Omdat ik zelf deel uitmaak van de gemeenschap, weet ik welke thema’s ik moet aansnijden, omdat ze bijvoorbeeld taboe zijn of er misvattingen over bestaan. Ik weet ook welke onderwerpen ik niet moet behandelen, zoals vrouwenbesnijdenis komt bij ons helemaal niet voor.

Het is soms moeilijk uit te leggen waarom ik langs wil komen. Ze denken dat ik er zelf baat bij heb. Terwijl ik het vrijwillig in mijn vrije tijd doe. Ik ben nu twee jaar bezig. Vorig jaar gaf ik zo’n 15 à 20 sessies. Nu ben ik mijn laatstejaarsstage Maatschappelijk Werk aan het doen, dus heb ik niet zo veel tijd.”

Thema's die er echt toe doen

Hoe gaat dat, zo’n sessie?

Sevil: “Ik herinner me nog goed mijn eerste sessie, die ging over seksuele gezondheid. Mijn tante had de buren uitgenodigd en die vrouwen dachten dat er een dokter kwam spreken. Die hadden zich allemaal chique gekleed. En toen kwam ik, een jong meiske! Maar gelukkig: ze vonden wat ik te vertellen had interessant.

We passen onze sessies ook aan naargelang de deelnemers laaggeschoold of hooggeschoold zijn. Voor mijn gemeenschap is dat eerder hooggeschoold. Soms word ik tegengesproken: “ik doe dit zo al jaren, en dat gaat goed”. Ik ga daar niet tegen in, maar verwijs naar wat uit onderzoek blijkt.”

Wat zijn de thema’s?

Sevil: “Ik heb me nog niet ingewerkt op alle thema’s omdat ik op die twee jaar nog niet alle vormingen heb kunnen volgen. Een maand geleden kregen we een vorming over dementie. Heel interessant vond ik dat. Het is belangrijk om de mensen hier bewust over te maken: wat is het, hoe ga je ermee om en wat kan je doen.

Seksuele gezondheid doe ik ook. Al is het vreemd om als jong meisje vrouwen voorbij de veertig in te lichten over voorbehoedsmiddelen. Daar hebben zij toch meer ervaring mee?! Tot blijkt dat ze dan maar enkele voorbehoedsmiddelen kennen. Terwijl alternatieven nuttig kunnen zijn als het gebruikte voorbehoedsmiddel bijwerkingen geeft. Andere thema’s die ik geef zijn vocht in huis, vrije tijd en verslaving.

Een paar weken terug kregen we een vorming van VAGGA (nvdr Centrum Geestelijke Gezondheid) over drugsverslaving. De bedoeling is dat we in Deurne-Noord, waar ze het drugsprobleem willen aanpakken, mensen daarover informeren.  Interessant, maar ik ken niet onmiddellijk Bulgaarse Turken in Deurne-Noord, dus dat wordt moeilijk om een gastheer of -vrouw te vinden.”

Verrijkend

De Sociaal adviseurs komen regelmatig bij elkaar?

Sevil: “Sinds we bij Vormingplus ondergebracht zijn, komen we meer samen. Naast de vormingen, komen we nu ook samen voor infovergaderingen en wisselen we ervaringen uit. Daardoor ken ik nu de andere sociaal adviseurs beter.

Samen met andere sociaal adviseurs heb ik nog suggesties voor twee bijkomende thema’s: echtscheiding en contracten ondertekenen. Mensen tekenen soms in alle vertrouwen papieren die nadien iets heel anders blijken te verklaren dan wat hen verteld werd. Hun ontslag bijvoorbeeld.”

Wat betekent dit vrijwilligerswerk voor jou?

Sevil: “Door dit werk bouw ik ervaring op voor mijn toekomstige beroepsleven. Ik vind de thema’s zelf ook interessant. En het geeft veel voldoening: het betekent echt iets voor de mensen. Ze zijn achteraf altijd tevreden. En als ik iets zelf niet weet, verwijs ik hen door.”