Menu
03 230 03 33

Danny, vrijwilliger met vele passies

Op een zonovergoten winterse dag in Berchem, ten huize van Danny (67). Hij is een vaste kracht in onze vrijwilligersploeg. Het begon met een project rond buurtverhalen in Berchem (Waarzitte, in samenwerking met Posthof)u, een tiental jaar later, engageert hij zich nog steeds, vooral in CreaCracks.

Creatief en sociaal

Tijdens ons gesprek worden twee dingen snel duidelijk: contact met mensen vind hij ontzettend belangrijk en hij is graag creatief bezig. In het gezellig appartement hangen heel wat zelfgemaakte schilderijtjes, tekeningen, en allerlei sculpturen, …

Vrijwilligerswerk heeft voor hem alles te maken met passie. Danny: “Ik denk dat ik zonder passie weinig dingen doe. Als je met passie iets doet, komt de energie die je erin steekt dubbel terug. Zonder die passie zijn de dingen die je doet moeilijk, tijdrovend en soms vervelend. Met passie voor het leven, voor mensen, kan het haast niet mislukken. In ieder contact dat je maakt, zit een verhaal. Verhalen bepalen je leven in goede of slechte zin. Je leert ook van ieder contact wel iets, en als je niet meer bijleert, dan word je oud! Dat vind ik toch!

Vrijwillig bij Vormingplus

Waarzitte ging over verhalen sprokkelen in de buurt en die op papier zetten. Met die verhalen maakten we een theaterstuk en zo werden de verhalen weer teruggeven aan de buurt.  

Danny: “De begeleidster Ilse was echt super: heel menselijk en betrokken bij ons, vrijwilligers. Ze had voor ieder de juiste sleutel, zodat we via het geschreven en gesproken woord contact konden maken. Soms in poëzie, theater of allerlei verhalen. Ook in het project de Ideale Reporters  kon ik weer aan de slag met verhalen van buurtbewoners uit sociale woonwijken. Schrijven heeft iets intiem,en daar hou ik wel van.”

In 2013 stapte Danny in een ander creatief project: CreaCracks. Hier krijgen mensen die graag creatief zijn een korte training  om als vrijwilliger kansengroepen enthousiast te maken om met allerlei wegwerpmateriaal iets bruikbaar te maken. Om iets nieuws te creëren.

Danny: “Vroeger was ik graficus als beroep. Ik ben altijd creatief geweest. Als kind knutselde ik graag. Van het metalen hoedje dat rond een kurkstop zit een stoeltje maken bijvoorbeeld. Ik heb echt al van alles gedaan: boetseren, schilderen, tekenen, etsen, lino, weven, schrijven, kantklossen, koken, noem maar op. CreaCracks inspireert me om nieuwe dingen uit te proberen. Ik begeleid samen met Linda meestal de sessies in de gevangenis. Je bent daar gebonden aan allerlei regels die het moeilijker werken maken, maar de dankbaarheid en tevredenheid is heel groot bij deze kwetsbare groep.”

Tijd is relatief

Danny wil zich nog op andere uitdagingen toeleggen: terug meer schilderen en experimenteren met fotografie. Maar hij wil zich wel in zijn buurt blijven inzetten. Hij helpt in de voedselbedeling centrum en kookt regelmatig voor enkele alleenstaande senioren in de buurt. Ook het gidsen zit hem in het bloed, al meer dan 35 jaar. Zowel in de natuur als in steden. En als echte Sinjoor ligt zijn hart in Antwerpen.

Danny: “Tijd is iets relatiefs. Je moet tijd maken voor de dingen die je belangrijk vindt. Ook als je niet veel tijd hebt, kan je je toch nog ergens voor engageren. En achteraf zie je dan een glimlach van tevreden mensen.”