Menu
03 230 03 33

Hadewych over haar ervaringen als reporter

Hadewyck (links), geïnterviewd door stadsdichter Maud Van Hauwaert tijdens het slotfeest van ‘Het huis in mij’ (januari 2020) / Foto: ©Leon Nolis

 

Reporter Hadewych schreef dit hoogstpersoonlijke artikel voor De Ideale Woning krant. De Reporters van Versla je wijk zijn vrijwilligers die vertellen over het leven en de buurtbewoners in sociale woonwijken. Met heel veel goesting.

Hallo, meneer de uil

‘De Fabeltjeskrant, daarin staat precies vermeld, hoe het met de dieren is gesteld, in Fabeltjesland’, kraakt meneer de uil op tv. Ook in deze nieuwsbrief willen wij stem geven aan hoe het is gesteld met medebewoners en medewerkers van De Ideale Woning. 

Danny, Dominique, Hadewych, Irene, Johan, Joris, Mieke, Monica, Monique, Ria, ... hun namen verschijnen afwisselend onder de artikels. Het zijn stuk voor stuk vrijwillige reporters die dit ‘nieuws’ voor u verzamelen.

Reporters gezocht

Twee jaar geleden las ik een oproep om vrijwillige reporter te worden voor de nieuwsbrief van DIW. Ik was op zoek naar een nieuwe (schrijf)uitdaging. Na het kennismakingsgesprek met groepsbegeleider Ilse van Vormingplus was ik gerustgesteld. Ik kreeg inspraak in mijn opdrachten en zou voldoende ondersteund worden in de uitwerking ervan.

Allereerste keer

Mijn eerste schrijfopdracht werd een interview met de coördinator van cohousing CURANT (mei 2018). Met een kloppend hart leverde ik mijn tekst in. Tijdens de redactievergadering verplaatsten we samen hier een daar nog een zin, schrapten nog wat. Een week later stond mijn naam ‘Vrijwillige reporter Hadewych en redactie’ in de nieuwsbrief gedrukt. Dit smaakte naar meer. Ondertussen ben ik anderhalf jaar bezig en het lijkt veel langer.  

Ieder heeft zijn eigen pen

De achterpagina van het krantje van DIW wordt geschreven door verschillende vrijwilligers, met elk hun eigen stijl. Mijn teksten zijn vaak te lang. Soms morrelt de structuur of vind ik als woordkunstenaar niet exact het juiste woord. Dan kijken we samen met de redactieploeg wat er geschrapt en verbeterd kan worden. Zo voel ik mij in mijn werk als reporter gedragen door de hele groep.

Een opdracht op maat

Ilse probeert voor elke reporter een passende schrijfopdracht te vinden: een interview afnemen over bijvoorbeeld een leefbaarheidsproject, getuigenissen sprokkelen op een evenement, ... Ze houdt daarbij rekening met wat de vrijwilliger graag doet en haalbaar vindt.

Zo houd ik niet echt van de grote drukte. Daarom krijg ik vaak een interview toegewezen. Vorige zomer besloot ik mijn grenzen te verleggen en ging ik toch een feestje ‘verslaan’. Ik was aangenaam verrast. Sommige mensen kwamen uit zichzelf naar me toe en vertelden honderduit over hun aandeel in het project. De anderen op wie ik zelf toestapte, waren snel bereid hun belevingen met mij te delen.

Soms vraag ik me af of we lezers hebben

Wij reporters vinden schrijven plezant. Toch doen we dat in de eerste plaats voor onze lezers. Telkens weer proberen we een positief verhaal te brengen, ook als we over minder goede ervaringen schrijven.

Soms vragen we de mening van de lezer. Daar komt zelden een mail of een briefje op terug. Dat vind ik jammer omdat we nooit die ‘tegenstem’ horen. Ik vind het krantje pas geslaagd als we op termijn iedereen een stem kunnen geven. Misschien heb je wel iets te zeggen maar vind je het moeilijk om zelf in de pen te kruipen? Vraag dan of  een reporter langskomt.

Veel meer dan schrijven  

Als ik op interview ga, word ik telkens weer getroffen door de openheid van de persoon die tegenover mij zit. Dat vertrouwen maakt dat ik doorzet. Tijdens de interviews voor ‘Het huis in mij’, het project rond 100 jaar sociaal wonen, werd ik deelgenoot van heel persoonlijke verhalen. Daar ben ik dankbaar voor. Soms houden mensen me een spiegel voor, inspireren me in de dingen die ik zelf wel of niet doe. Dat maakt dit vrijwilligerswerk voor mij zo zinvol. 

Onze groep reporters hangt ook goed aan mekaar. Vaak sluiten we de redactievergadering af met een eenvoudig etentje en ook op de evenementen vinden we mekaar. Zo leren ook wij mekaar kennen ver buiten dit vrijwilligerswerk.

En nu, snaveltje dicht.

vrijwillige reporter Hadewych en redactie
Overgenomen uit: De Ideale Woning Krant, december 2019.

 

Zin om onze reporterploeg te komen versterken?

Altijd welkom! Bekijk de vrijwilligersoproep.