Menu
03 230 03 33

Jacky, vrijwilliger in de Demowoning gezond wonen

We brengen maar liefst 85 procent van onze tijd binnenshuis door. Helaas is die leefomgeving niet altijd gezond. De Demowoning op het het Kiel is bewust ongezond ingericht. Vrijwilligers leiden er bezoekers rond, wijzen hen op de risico's en geven tips om het huis gezond te maken. Vormingplus begeleidt de vrijwilligers.

We spraken met Jacky, een dame die met veel plezier en inzet de bezoekers wegwijs maakt.

Bewust engagement

"Toen ik met pensioen ging, viel ik in een zwart gat. Plots had ik geen vaste structuur meer. Ik voelde mij ook niet meer nuttig. Ik ging daarom bewust op zoek naar iets waarvoor ik me kon engageren. Door te googelen zag ik de oproep voor vrijwilligers om te gidsen in de Demowoning Gezond(t)Huis. Na een kennismakingsgesprek en een opleidingsdag, kon ik aan de slag. Ik geef ik nu elke week een rondleiding."

Contact met mensen

"De Demowoning Gezond (t)huis is een appartement dat bewust ongezond is ingericht. Samen de groep bezoekers bespreek ik de ongezonde woonsituaties en geef tips om het huis gezond te maken. Het boeiendste is dat ik met verschillende groepen in contact kom: van leerlingen personenzorg, mensen die Nederlands leren of die een inburgeringstraject volgen en mensen uit begeleid wonen."

Beloning

"Ik heb maar een bescheiden pensioen en voor de rondleidingen krijg ik een vrijwilligersvergoeding. Dat is wel nodig omdat je toch altijd kosten maakt, zoals een tramticket of een koffie wanneer ik te vroeg ben. Maar de grootste beloning is toch de appreciatie die je krijgt. Op een keer kreeg ik een spontaan applaus en da’s van onschatbare waarde!"

Jacky

De rondleidingen vonden plaats in het najaar 2015. Dit najaar (2016) gaan er terug rondleidingen door.

De Demowoning Gezond (t)Huis is een project van de stad Antwerpen en Logo Antwerpen, in samenwerking met Eco-huis Antwerpen, Woonhaven Antwerpen en Vormingplus regio Antwerpen.