Menu
03 230 03 33

Lies plant haar rugzak bij Vormingplus

 

Onze jongste collega is met haar 24 jaar ook letterlijk de jongste in Vorminplus. Lies Jaeken stapte begin juni onze deur binnen. De eerste vraag die we haar tijdens dit gesprek voorleggen is meteen ook de moeilijkste: kies drie woorden die iets vertellen over jezelf.

Woord 1: de trekrugzak

Lies: “Ik hou ontzettend veel van reizen: andere culturen leren kennen, mensen ontmoeten, nieuwe ervaringen opdoen, … Reizen leert me telkens opnieuw om de dingen te relativeren. Mijn droom is om ooit een wereldreis te maken. Tijdens die reis wil ik ook in een paar lokale projecten meedraaien. Ik deed dat als eens zes maanden in Sri Lanka bij een vrouwenrechtenorganisatie, in het kader van een stage. “

Woord 2: weegschaal

Lies: “Weegschaal is mijn sterrenbeeld. En voor mij klopt het ook: ik ben een eeuwige twijfelaar. Keuzes maken vind ik moeilijk, ik kan geen neen zeggen. Ik wil van alles proberen. Meestal neem ik dan na lang twijfelen ineens impulsief een beslissing. En daar ga ik dan ook voor.”

Woord 3: Zweden

Lies: “Ik heb zes maanden in Zweden gewoond, als Erasmus-student. Ik hou van de Scandinavische mentaliteit. Hun denken over duurzaamheid, hun tragere manier van leven, het ontstressen. Zelf probeer ik ook ecologisch te leven door vegetarisch te eten, door te letten op wat ik koop, … Ik ga ook graag wandelen in de natuur.”

Hoe ben je bij Vormingplus terecht gekomen?

Lies: “Net als bij reizen, hou ik van het contact met mensen en andere culturen. In mijn vorige job werkte ik met mensen in armoede. Dat was bij Samenlevingsopbouw, als ondersteuner van de Vereniging waar armen het woord nemen, in Halle. Ik was de enige beroepskracht in de vereniging en begeleidde 30 mensen. Ik heb veel geleerd van hen, het is een andere manier van in het leven staan. Ik heb veel gegeven, en daarvoor krijg je heel veel terug. Je krijgt al snel een band.

Ik werkte veel met partners samen, onder meer met Archeduc (Vormingplus Halle-Vilvoorde) en Vormingplus Oost-Brabant. Ik had plannen om te verhuizen naar Antwerpen. En toen zag ik de vacature van Vormingplus regio Antwerpen. Ik heb geen moment getwijfeld. (En dat ondanks de weegschaal!)

Wat mij aanspreekt in Vormingplus: groepen versterken, participatie bevorderen en het maatschappij-kritische aspect. Ik heb ook goesting om in een team te werken. Ook het meewerken aan verschillende projecten, ik hou van afwisseling. Wat ik gestudeerd heb? Sociologie aan de KULeuven, en daarna nog en BanaBa (Bachelor na Bachalor): Internationaal Samenwerking Noord en Zuid. Vandaar de stage in Sri Lanka.”

Wat was een leuke ervaring?

Lies: “Een halve dag doorbrengen met de Passepartout-vrijwilligers. Knap hoe zij zich twee keer per week engageren om pas erkende vluchtelingen de weg te wijzen in allerlei praktische zaken en papieren. Mooi om te zien ook hoe dat een glimlach op de gezichten tovert.”

Waar kijk je het meest naar uit?

Lies: “Naar het groepswerk en ook: een project van bij de start uitwerken. Ik zit in het team e-inclusie en we zijn bezig om drie nieuwe sporen uit te tekenen. Daarmee trekken we binnenkort het terrein op, om partners te zoeken. Wat ik ondertussen alvast geleerd heb: digitaal mee zijn raakt heel veel aspecten in het leven. Het is essentieel geworden om mee te kunnen in de samenleving.”