Menu
03 230 03 33

Samen Aartselaar ontdekken met Babbelplus

In Babbelplus verkennen anderstalige en Nederlandstalige inwoners Aartselaar. Hierdoor leren ze de verenigingen en diensten in de gemeente beter kennen, terwijl de anderstaligen ook hun spreekangst Nederlands overwinnen.

foto: © Ludo Alaerts

 

Interview met Melinda en Ferenc

Twee deelnemers aan het woord: Melinda en Ferenc. Zij verhuisden voor Melinda’s werk zo’n drie jaar geleden van Hongarije naar België.

Hoe hebben jullie Babbelplus leren kennen?

Melinda: Sinds de start doen we mee met Babbelplus. Dit is nu het tweede jaar. Nita van het Sociaal Huis bracht ons op de hoogte. We komen er om de twee weken samen. Een Nederlandstalige praat met een anderstalige. We babbelen steeds over een thema of een uitstap. Zo bezochten we de Bib. Tijdens ons bezoek werden er foto’s genomen. Zij zorgen voor gespreksstof. 

Hoeveel Babbelplussers zijn er?

Melinda: Er zijn 21 deelnemers afkomstig uit Bulgarije, Roemenië, Libanon, Ecuador… We komen uit verschillende landen. 17 Nederlandstalige bewoners maken deel uit van de groep. Elke drie maanden ontvangen we de agenda met het programma. Vooral naar onze uitstappen komt er veel volk.

Welke activiteiten vonden jullie leuk?

Melinda: We deden heel veel. We bezochten Atelier Artlekeno en deden er handwerk zoals zeepvilten.Met Natuurpunt wandelden we naar het Solhof en kasteel Cleydael. Dansgroep Kalista leerde ons Grieks dansen. Er zit voor iedereen wel iets tussen. Zelf vonden we de voorstelling van Ish Ait Hamou in het CC tof. Het thema van de productie was interessant en hij is een uitstekende acteur. Zonder Babbelplus zouden we nooit naar een literaire show gaan. Babbelplus moedigt ons aan om dingen te doen waarvan we denken dat ze te moeilijk zijn voor ons.

Ferenc: We stonden samen met wijkraad Ten Dorpe op de kerstmarkt. Dat was heel tof. Elke Babbelplusser voorzag een specialiteit om te verkopen: Hongaarse glühwein, Libanese pizza, Tunesische tajine, Belgische erwtensoep… We woonden ook een repetitie bij van KKM De Xaverianen. Zo leerde ik hen kennen en besloot ik om na lange tijd terug klarinet te gaan spelen. Elke vrijdag repeteren we. Aan het feestweekend in maart, nam ik ook deel. 

Het interview is overgenomen uit het Infoblad van Aartselaar.
Babbelplus Aartselaar is een project van Vormingplus regio Antwerpen in samenwerking met OCMW Aartselaar.

Zelf deelnemen aan Babbelplus?

Ben je inwoner van Aartselaar? Het maakt niet uit of je al tien generaties in Aartselaar woont, of nog maar pas.

Je kan vanaf september deelnemen, neem contact op met Katelijn Bombeke0485 41 09 52.