Menu
03 230 03 33

Anderstaligen en Nederlandstaligen verkennen samen hun gemeente

Nieuwkomers vinden moeilijk hun weg in de gemeente, ondanks de goede inspanningen die de gemeente al onderneemt. In Babbelplus verkennen anderstalige en Nederlandstalige inwoners samen hun gemeente en het vrijetijdsaanbod. Door samen op bezoek te gaan, verlagen de drempels.

Babbelplus werkt

  • Anderstalige deelnemers zetten de stap naar participatie aan het (vrijetijds)aanbod in hun gemeente, samen met Nederlandstalige inwoners.
  • De deelnemers ontdekken, over de verschillen heen, gelijke interesses en vaardigheden. Zo ontstaat meer openheid en wederzijds respect.
  • Anderstalige deelnemers overwinnen hun ‘spreekangst’ en leren beter Nederlands spreken.
  • Nederlandstalige deelnemers leren beter communiceren met anderstaligen.

Al fototrekkend door de gemeente

We zetten in op ervaringsgericht leren en ‘leren in groep’ via een creatieve methode: de fototrektocht. Foto’s zijn een goede tool om met anderstaligen Nederlands te spreken op een laagdrempelige manier. Daarnaast is samen op stap gaan en op bezoek gaan de beste manier om de gemeente te leren kennen.

  • We bezoeken verschillende locaties, organisaties en verenigingen in de gemeente.
  • Tijdens deze uitstappen maken we foto’s.
  • De foto’s vormen de basis voor een volgende sessie waarin we de uitstap bespreken.

We creëren een gezellige sfeer waarin de deelnemers ontspannen samenwerken en praten, zonder angst om (taal-)fouten te maken. Ook de wederkerigheid tussen de deelnemers en empowering zijn belangrijk. In Babbelplus leert iedereen. We stimuleren elke deelnemer om vanuit het eigen kunnen bij te dragen aan een gezamenlijk eindresultaat.

Babbelplus in Schoten en Zwijndrecht

Babbelplus liep succesvol in Schoten en er start nu een tweede groep. Ook in Zwijndrecht begeleiden we een groep. 

"Ik leer ook op andere momenten Nederlands bij, maar het is dankzij Babbelplus dat ik me hier nu ook écht thuis voel." Lisa Zhang - Babbelplus Schoten

"Ook wij steken heel wat op van onze anderstalige vrienden. Zij leren ons om het vertrouwde Schoten met andere ogen te bekijken." Christel - Babbelplus Schoten