Menu
03 230 03 33

Barokjaar in Antwerpen: boek een barokwandeling of -lezing

In Antwerpen is de barok sterk aanwezig. Dat valt op in het straatbeeld. En in de wereldbefaamde barokkunstenaars die Antwerpen voortbracht, denk aan Rubens en Van Dyck. Trakteer jouw groep op een barokwandeling en een baroklezing bij de Consul-Anten.

Sint-Pauluskerk (CC Jean-Nathalie op Flickr)

 

Barokwandeling

Deze verkenningstocht door het historisch hart van Antwerpen voert ons langs de markante sporen van de barok.

We zien hoe deze flamboyante stijl vorm kreeg in de bouw-, beeldhouw- en schilderkunst en maken kennis met de grote namen uit die tijd. We bezoeken ook enkele monumentale kerken (indien toegankelijk voor publiek). Een directe kijk op de schittering van de Antwerpse barok! (Een bezoek aan de kathedraal is betalend voor bezoekers van buiten de provincie Antwerpen.) 

Baroklezing

Ga mee op zoek naar de hoogtepunten van de Antwerpse Barok. We bekijken een reeks dia’s en peilen aan de hand daarvan naar het ontstaan, de omvang, en het belang van de barok. Dat is een stukje levendige geschiedenis, maar liefst zonder veel data. Je ontmoet er schilders als Rubens, architecten als Van Baurscheit, meubelmakers, glazeniers en zilversmeden.

We zullen ook kijken naar hetgeen specifiek is aan deze kunststijl, wat maakt de barok zo énig en alomvattend. Het eerste deel van de voorstelling handelt vooral over schilderkunst, het deel na de pauze over alle andere vormen van barok, zelfs tot op heden.

Consul-Anten?

  • vrijwilligers met passie voor cultuur in Antwerpen
  • ervaren sprekers en gidsen
  • goed voorbereid en solide kennis
  • kunnen zo gewenst toegankelijk en laagdrempelig over cultuur spreken

Voor wie?

We staan open voor vragen vanuit de non-profit en social-profit in het arrondissement Antwerpen.

We zetten ons in voor verenigingen, dienstencentra, rust- en verzorgingstehuizen en voor organisaties met aandacht voor senioren, nieuwkomers en kansengroepen. Groepen voor wie culturele thema’s vaak geen dagelijkse kost zijn.