Menu
03 230 03 33

Burgers en Boeren schrijven actieplan

Met vijftien zijn ze: mensen die zich vrijwillig engageerden om samen na te denken over hoe we als burgers terug dichter kunnen staan bij de boeren. Na vijf sessies en bezoeken aan landbouwbedrijven in de Zuidrand, kwamen ze tot een actieplan. Tegen de Week van de Korte Keten in mei, werken ze enkele acties concreet uit.

Klinken op het actieplan
Klinken op het actieplan met een glas lokaal geteeld appelsap of een glas cava

 

Burgers en Boeren?

Burgers en Boeren wil burgers dichter bij de productie van voedsel brengen. Door de krachten en ideeën van boeren en burgers te bundelen, wil streekvereniging Zuidrand een belevingsaanbod uitwerken: een leerrijk en ontspannen aanbod dat gericht is op gezinnen, scholen en bedrijven. Met dit aanbod willen we de banden tussen landbouwers en burgers in de Zuidrand terug aanhalen.

Naar een actieplan

Na de infosessie in november 2018, gaven vijftien vrijwilligers zich op om deel te nemen aan Burgers en Boeren. We kwamen vijf keer samen met hen om te brainstormen over hoe we burgers dichter bij de landbouw in de regio Zuidrand kunnen brengen. We bezochten ook enkele landbouwbedrijven van boeren die meewerken aan het project. Van daaruit stelden we een reeks thema’s op die een brug kunnen slaan tussen de burgers en de boeren.

Na afstemming met de deelnemende landbouwbedrijven stelden we een actieplan op. Ondertussen werken de vrijwilligers in kleine projectteams alvast rond specifieke acties:

  • fietsroutes uitstippelen langs deelnemende landbouwbedrijven
  • de organisatie van culturele evenementen op de deelnemende landbouwbedrijven.

Tijdens de week van de Korte Keten in mei gaan we enkele van deze acties al in de praktijk zien.