Menu
03 230 03 33

Cohousen voor kwetsbare groepen

Cohousen is in, maar momenteel is het aanbod voor kwetsbare groepen beperkt. De nood is er wel. CURANT zet in Merksem een cohousingsproject op met jonge vluchtelingen en jongeren. De Ideale Woning laat toekomstige sociale huurders meedenken over een cohousingproject in Wijnegem.

CURANT in Merksem

CURANT bouwde in Merksem een innovatief cohousingsproject: Brem 16. Er is plek voor 16 duo’s: een jongere van 20 tot 30 jaar woont samen met een jonge nieuwkomer van 18 tot 22 jaar.

Brem 16
Brem 16 in Merksem

 

De woonsite bestaat uit vier gebouwen. In elk gebouw zijn er vier tweeslaapkamerappartementen en is er één gemeenschappelijke ruimte die voor iedereen toegankelijk is. Zo zijn er als gemeenschappelijke ruimten een wasruimte, een grote keuken, een vergaderruimte en een tv-ruimte. Op die manier wordt het samenhuizen van een nieuwkomer en een jongere gecombineerd met het cohousingsprincipe: het delen van grotere gemeenschappelijke ruimtes met verschillende mensen.

Vormingplus begeleidt de buddy’s

Vormingplus begeleidt de buddy’s (jongeren van 20 tot 30 jaar). Zoals we dat ook doen voor de buddy’s die wonen in het stadscentrum in twee- of vierslaapkamerwoningen of in een studentenwoning. We doen een kennismakingsgesprek en geven een training voordat ze effectief verhuizen. Samen met Solentra en de Stad Antwerpen matchen we de duo’s. Als de duo’s samenwonen, volgen we de buddy’s verder op via tussentijdse gesprekken en maandelijkse terugkomsessies.

Specifiek voor Brem 16 is dat we samen met de Stad Antwerpen bewonersvergaderingen organiseren. Dit om afspraken te maken met de bewoners, maar ook om het gemeenschapsgevoel te bevorderen.

Nog jongeren gezocht

Ondertussen wonen er zeven duo’s in Brem 16. We zijn nog steeds op zoek naar jongeren die in Brem 16 willen samenwonen. 

Het OCMW van Antwerpen trekt het project, Vormingplus is een van de partners. Vormingplus staat in voor de screening, matching en groepsbegeleiding van de buddy’s.

Lees meer over Curant op onze website of op de Curant-website van de stad Antwerpen 

 

De Werve Hoef in Wijnegem

De Ideale Woning bouwt tegen 2023 een cohousingsproject van 25 tot 30 woningen voor sociale huurders in Wijnegem. Deze toekomstige bewoners geven vanaf 2019 hun woonomgeving mee vorm.

Vernieuwend

Het wooncomplex wordt gebouwd met inspraak van de toekomstige bewoners. Eerst werken we samen met De Ideale Woning en de toekomstige bewoners een woon- en leefprogramma uit: hoe willen de bewoners leven, wat vinden ze belangrijk, hoe willen ze elkaar ontmoeten, wat willen ze delen. Nadien zoeken we samen een architect die dit woon- en leefprogramma omzet naar een plan.

Elk gezin zal een volwaardig appartement huren. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van ruimten die gemeenschappelijk zijn, zoals een gemeenschappelijke tuin, leefruimte, fietsenstalling en wasserette.

Nog gezinnen gezocht

We zijn nog op zoek naar gezinnen die willen deelnemen aan dit cohousingsproject. Je geeft mee vorm aan je toekomstige woonplek. De verhuisdatum is voorzien voor midden 2023. Let op, je dient in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

De Werve Hoef is een project van De Ideale Woning c.v. Vormingplus begeleidt de bewonersgroep.