Menu
03 230 03 33

Creacracks: van wegwerp naar creatief ontwerp

De Crea-cracks geven al jaren eco-creatieve workshops aan kwetsbare groepen. We geven het woord aan deze enthousiaste vrijwilligersploeg tijdens dit groepsinterview.

Crea-cracks, wat doen jullie?

We maken nuttige voorwerpen met materiaal dat niets kost en dat mensen weggooien. Al onze ideeën en ontwerpen zijn daarop gericht. En op de kwetsbare groep waar we heen trekken.

In de vrouwenafdeling van het Antwerpse arresthuis maken we bijvoorbeeld een verjaardagskalender uit oud papier en behangboeken. Voor sommige anderstalige vrouwen is het een hele ‘tour de force’ om de maanden juist te schrijven. Ze komen binnen met ‘ik ga dat niet kunnen’ en gaan blij naar buiten met het voldaan gevoel van ‘ik kan dat’.

We werken ook regelmatig in opvanghuizen en inloophuizen. Soms zijn mensen zo verrast van hun eigen kunnen! Wij denken dan: naast die creativiteit is dat zelfbeeld is toch maar mooi opgekrikt. En de groepssfeer ook.

Jullie werken graag met kwetsbare groepen?

Met groepen werken was nieuw voor mij. En spannend. We kregen van Vormingplus een training en veel kans om ervaring op te doen. Hier leer je je grenzen verleggen.

Ik vind het een uitdaging om mensen een moment van ontspanning te brengen, iets dat hen even uit de soms heftige realiteit haalt. Ook vind ik het belangrijk om mensen uit de zijlijn te halen. Mensen die niet meedraaien in de samenleving het gevoel geven: “Ik kan ook wat, en met heel weinig middelen.”

Al onze groepen zijn heel respectvol. Als mensen zeggen: “Amai zeg, dat is tof dat je dat vrijwillig doet voor ons”, dan raakt me dat.

Je komt op plekken waar je anders niet komt, zoals een inloophuis. Ik zie nu meer dan vroeger de daklozen op straat, soms herken ik ze. Ik praat nu op een gewone manier met hen, ga er eenvoudiger mee om.

Soms vragen we ons af: wie doet het nu voor wie? Het is echt een wisselwerking. Je geeft en je haalt er iets uit. Een win-win dus.

Wat hebben jullie als crea-crack geleerd?

Ik heb geleerd vooral niet te oordelen. Er is niet veel nodig om van je pad af te geraken. Ik ben me er bewuster van hoe snel het iedereen kan overkomen. Ook mij.
Je leert ook onder de etiketjes kijken. De tien mensen die in een groep zitten, zijn vooral tien verschillende persoonlijkheden. Dat is overal zo in het leven, ook in de gevangenis of in een opvanghuis.

Ook qua creativiteit en duurzaamheid sta je op den duur anders in het leven. Je gaat ruimer kijken. Ook de mensen om je heen doen mee. “Moeten we dit niet bijhouden?” vragen ze dan. Of je denkt niet meer: “Wat moet ik kopen?”, maar: “Wat kan ik maken?” Creacrack zijn verandert je attitude en verruimt je blik.

Wat geeft jullie energie, wat motiveert jullie?

We hebben een sterke vrijwilligersgroep, dat werkt motiverend. Het is plezant om samen de sessies te bedenken en te geven. En de voldoening die we zien bij onze groepen. Het eco-creatief bezig zijn ook met een doel voor ogen.

De maandelijkse terugkomavonden zijn ook tof. Dan zijn Annelies en Ilse van Vormingplus er ook om alles in goede banen te leiden. Of om voor extra inspiratie te zorgen. Of om nog creatiever te leren denken. Het is fijn om samen plezier te maken, ervaringen te delen en mee te leven met de leuke en minder leuke dingen. Dat geeft voldoening en inspiratie.

Het gevoel dat we goed bezig zijn. Vooral de teamgeest die hier hangt is zalig. Je vindt hier gelijkgestemden die niets weggooien en dingen omdenken. We besmetten elkaar met ideeën. Het is hier pure kruisbestuiving.

Waar halen jullie inspiratie voor de sessies?

Ik haal inspiratie van de anderen, van Pinterest, door te Googlen, door rond te lopen en te kijken op straat. Ik let veel meer op en zie: ‘dat is zo en zo gedaan’. Of we brainstormen samen voor een bepaalde doelgroep.

Ook het wegwerpmateriaal dat we krijgen inspireert om er creatief mee aan de slag te gaan. Banners, plastic flessen, fietsbanden, papier maché, dekens. We maken er iets mee wat haalbaar is voor iedereen, in twee uur tijd. We noemen dat geen knutselen, het is eco-creativiteit. Ik vind het omdenken. Ik vind het verrassend dat je uit een T-shirt een rugzak kan halen of uit fleecedeken een kussen, zonder te naaien. Alles is eigenlijk materiaal voor ons.

Moet je hier vindingrijk zijn, handig of creatief?

Neen. We geven een sessie telkens in duo, met twee vrijwilligers dus. Iedereen kan iets verschillend. Zij plakt, ik naai. We kunnen nadien de sessie ook samen bespreken. Het is teamwork.

 

Met dank aan Anneke, Frieda, Gerd, Indra, Leen, Linda, Marianne, Sandra en Saskia en natuurlijk ook Danny, Jessica, Lio en Sabine.