Menu
03 230 03 33

CURANT 2.0: jonge buddy’s en nieuwkomers huizen samen

CURANT-bewoners
bewoners van de gemeenschapswoning van CURANT
 

CURANT: een vernieuwend project met aanbevelingen

Van 2016 tot 2019 liep CURANT: een vernieuwend samenwoonproject van de stad Antwerpen dat de integratie van jonge nieuwkomers wil bevorderen. Als een van de partnerorganisaties begeleidden wij de jonge buddy’s van de nieuwkomers. Eind oktober 2019 liep het eerste CURANT-project op z’n einde. 81 jonge nieuwkomers en jongeren deelden gedurende minstens een jaar een appartement of woning. CeMIS schreef een eindrapport en aanbevelingen aan de overheid over samenhuizen tussen jonge vluchtelingen en jonge buddy’s (jongvolwassenen die in België wonen).

CURANT 2.0 in Antwerpen

Stad Antwerpen geeft (gedeeltelijk) gehoor aan deze aanbevelingen door een nieuw CURANT-project op te starten. Vormingplus begeleidt opnieuw de buddy’s. Tijdens de eerste coronagolf in maart-april gaan we op zoek naar kandidaat-buddy’s via online kanalen: jongvolwassenen die nog studeren of net aan het werk zijn. En vooral: die zich willen engageren om samen te huizen met jonge vluchtelingen en een buddy-rol willen opnemen.

  • Kennismakingsgesprekken. Wegens corona doen we de kennismakingsgesprekken met de kandidaat-buddy’s online.
  • Trainingssessies. Vervolgens begeleiden we drie trainingssessies in juni, juli en augustus.
  • Kennismakingssessie. Samen met de medewerkers van de stad, organiseren we voor buddy’s en nieuwkomers van de gemeenschapswoning een kennismakingssessie.
  • Verhuis. Midden september nemen nieuwkomers en buddy’s hun intrek in de woningen (2 appartementen en een gemeenschapswoning).
  • Samenwonen. De komende maanden focussen we ons vooral op het samenwonen en de afspraken errond.