Menu
03 230 03 33

Drempels naar verenigingsleven wegwerken

De themagroep ‘Thuis in Antwerpen’ wil organisaties en verenigingen helpen om drempels weg te werken voor mensen met migratieachtergrond die in armoede leven. Ze organiseren zelf een reeks dansworkshops om zo tot een good practice te komen. Ze dienden hun voorstel in bij de Burgerbegroting en haalden de subsidies binnen. 

Foto: © Project Beta (Meer dan Fotografie)

 

Themagroep ‘Thuis in Antwerpen’

In 2016 startte Vormingplus een groepswerking in de werking van kansencentrum Filet Divers. De deelnemers zijn klanten van Filet Divers: mensen met migratieachtergrond met een armoede-ervaring. In deze groepswerking worden deelnemers gestimuleerd om het woord te nemen naar de samenleving en beleidswerkers toe. Samen met hen willen we armoede de wereld uit helpen.

Gezocht: een sociaal netwerk

De ervaring van de deelnemers is dat een sociaal netwerk hebben essentieel is om uit armoede te geraken. Ze willen hun netwerk uitbreiden, niet alleen binnen de eigen culturele gemeenschap. Ze willen ook autochtone Belgen in hun netwerk. De manieren die ze kennen vanuit hun cultuur blijken niet goed te werken in België, zoals elkaar aanspreken op de bus of in het park. Belgen leren elkaar vooral kennen via de school van de kinderen, de werksituatie of via hun hobby of verenigingsleven. En net daar vinden mensen in armoede met een migratieachtergrond moeilijk hun weg. Ze voelen zich vaak niet welkom en ervaren vele drempels.

Een eigen good practice: Dans met ons

Vanuit de themagroep willen we organisaties en verenigingen helpen om drempels voor deze groep weg te werken. We willen vertrekken vanuit een good practice: ‘Dans met ons’. Het idee om zelf een reeks dansworkshops te organiseren kwam uit de groep zelf. Ze dienden hun voorstel in bij de burgerbegroting en haalden de subsidies binnen.

Dans met ons bestaat uit acht dansworkshops, begeleid door lesgevers uit verschillende landen. Daarna is er tijd voor een drankje en hapje uit het land van de lesgever. We hopen tijdens deze workshops ervaringen op te doen. Hoe kunnen we de bestaande drempels ter sprake brengen? Hoe verloopt het leggen van sociale contacten? Wat is er belangrijk bij een hobby om je sociaal netwerk uit te breiden? Deze vragen staan centraal in het initiatief.

Nodig ons uit

Vormingplus begeleidt samen met de groepswerker van Filet Divers de themagroep en organiseert mee het project ‘Dans met ons’. Naast deze actie komen we nog graag met de themagroep naar buiten en geven we vorming over armoede bij mensen met een migratieachtergrond.

Ben je als organisatie geïnteresseerd in vorming over dit thema of wil je graag samenwerken?
Contacteer dan Elise.De Groot0470 10 60 61

Lees meer over de themagroep Thuis in Antwerpen