Menu
03 230 03 33

Duurzame mobiliteit begint met een kinderfiets

Jong geleerd is oud gedaan. Door kinderfietsen te delen, willen we meer kinderen op de fiets krijgen, ook in gezinnen waar fietsen niet vanzelfsprekend is.

Trotse ontlener van een kinderfiets

Vervoersarmoede bestrijden

Ergens geraken is een basisvoorwaarde om volwaardig deel te nemen aan de samenleving: het werk, de school, de dokterspraktijk, ... Niet iedereen geraakt daar waar hij moet zijn. Vervoersarmoede zet de achterstelling van mensen met minder kansen extra in de verf.

Tegelijkertijd is de roep naar een meer duurzame mobiliteit groot. Die is nodig om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te pakken. De omslag schept ook kansen om vervoersarmoede te bestrijden.

Fietsen is een troef

Kunnen fietsen is een troef voor iedereen. Zeker voor wie geen auto of geen rijbewijs heeft. Het openbaar vervoer is niet altijd en overal een haalbare kaart. Kunnen fietsen vergroot je verplaatsingsopties.

Tegelijkertijd dragen functionele verplaatsingen met de fiets bij tot een duurzame mobiliteit.

Kinderfietsen ruilen en delen

Het consudelen-initiatief A'pen op Wieltjes bevordert duurzame mobiliteit en bestrijdt vervoersarmoede (naar een concept van het netwerk Bewust Verbruiken). Spullen delen is misschien wel het nieuwe hebben, zo luidt het, het is pas duurzaam als het bereikbaar is voor iedereen.

A'pen op Wieltjes is een fietsdeelsysteem dat goede kinderfietsen – en het fietsen op zich – toegankelijk maakt, promoot en bevordert. Dat heeft niet alleen effecten op vlak van mobiliteit, maar ook op vlak van milieu, gezondheid en economie. We richten ons op gezinnen met opgroeiende kinderen. Ouders kunnen er voor hun kinderen steeds de gepaste fietsen lenen en ruilen.

Effecten

  • Een gemixte groep ouders, kansrijk en kansarm, heeft altijd toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat van het opgroeiende kind. Het is eenvoudig en goedkoop. Momenteel maken 180 gezinnen er gebruik van. Meer dan de helft van hen betaalt een verminderd tarief omdat ze een laag inkomen hebben.
  • De ouders kunnen in een open fietsherstelplaats de fietsen onderhouden en worden bijgestaan door enthousiaste vrijwilligers.
  • Het atelier functioneert ook als een infopunt voor fietsen met en door kinderen. Er worden workshops georganiseerd rond veilig fietsen, veilig op weg naar school, onderhouden van fietsen, …
  • Er wordt telkens opnieuw een nieuw leven gegeven aan gebruikte fietsen.
  • De kinderen leren (beter) fietsen en worden verkeerswijs. Jong geleerd is oud gedaan.

A’pen op Wieltjes in jouw buurt?

Momenteel zijn er uitleenpunten in Antwerpen Noord, Deurne Noord en Antwerpen Luchtbal. In Antwerpen Noord en Deurne Noord namen we zelf mee het initiatief. In wijk Luchtbal nemen we een eerder ondersteunende rol op.

Ben je geïnteresseerd om zelf een uitleendienst op te starten in jouw wijk of gemeente? Je kan beroep doen op onze expertise en ondersteuning.  

Neem contact op met Liesbet Veulemans, 0470 10 60 58.