Menu
03 230 03 33

“Een omgeving creëren om te floreren”, Oerbloemen

Het burgerinitiatief Oerbloemen richt eind juni een vzw op. Oerbloemen zet zich in voor meer bloemen en bijen in groot Ranst. En wil uiteindelijk ook de biodiversiteit bevorderen. We hadden Eric Boydens, een van de initiatiefnemers, aan de lijn. We vroegen hem of corona veel invloed heeft op de werking.

Activiteiten op school, inzaaiacties en lezingen

Eric: “Onze geplande activiteiten in scholen, hebben we wegens corona moeten uitstellen. Maar de contacten en het akkoord zijn er, zodat we dat in het najaar terug gaan opnemen. We willen de leerlingen sensibiliseren over bloemen en bijen, met het grote verhaal erbij: biodiversiteit en de klimaatcrisis. Bedoeling is vooral dat kinderen beseffen dat ze zelf dingen kunnen doen. 

Onze inzaaiacties in groot Ranst konden gewoon doorgaan. We hebben dit jaar 9 privédomeinen mogen inzaaien met bloemen, tegenover 3 vorig jaar. We gaan die bloemenpracht via onze website en Instagram in beeld brengen, met de locaties erbij. We willen in de toekomst ook gaan voor meerjarige bloemen, zodanig dat we niet elk jaar opnieuw moeten inzaaien, wat duurzamer is. 

oerbloemen

We organiseren ook lezingen, en die gaan we in het najaar terug hernemen. We willen mensen sensibiliseren om de natuur terug dichter in het dorp te brengen, in parken en privétuinen.”

Een vzw voor een verbindend project

Eric: “Eind juni richten we een vzw op, een proces dat Vormingplus mee begeleid heeft. Dan gaan we ook onze ICT en sociale media beter uitbouwen, dan kan je niet alleen met vrijwilligers. Ik hoop dat we dan met de groep kunnen samenkomen in een boomgaard om de oprichting te vieren.

Met de gemeente en sociale ondernemingen in Ranst hebben we een goede samenwerking. En met de provincie Antwerpen bekijken we bijvoorbeeld of we de eikenprocessierups kunnen inperken door het stimuleren van de habitat van de sluipwesp, die op de rups parasiteert.

Ik ben een dromer. En corona geeft tijd om te dromen. Zo zou ik graag tot de productie van een kruidenthee komen, in samenwerking met landbouwers en sociale ondernemingen. Maar je hebt ook doeners nodig. Oerbloemen wil een verbindend project zijn dat mensen met verschillende capaciteiten uit verschillende sectoren en achtergronden samenbrengt. We willen een omgeving creëren om te floreren.”