Menu
03 230 03 33

Hanine: stagiair en vrijwilliger, afgestudeerd

Hanine

Hanine maakt in 2017 zijn entree op Vormingplus voor zijn tweedejaarsstage Sociaal-Cultureel Werk aan de Karel de Grote Hogeschool. Na zijn stage blijft hij actief als ferm geapprecieerde vrijwilliger in verschillende projecten. Hij legt een bijzonder knap traject af: in 2015 komt hij vanuit Marokko naar België. Hij leert in sneltreinvaart Nederlands en studeert in juni 2020 af. 

hanine bio

Afstuderen in lockdown

Hanine, je bent afgestudeerd. Proficiat! En dat in volle coronatijd?!

Hanine: “Ja, die brak uit tijdens mijn laatstejaarsstage. Ik was net begonnen bij Atlas, bij het project Open Inloop Taal, waar nieuwkomers hun Nederlands oefenen. Ik had veel plannen, met onder meer uitstapjes nar bijvoorbeeld A’pen op Wieltjes. Op 17 maart kreeg ik ineens de ene mail na de andere. Alles werd afgelast. Alle activiteiten van de voetbal, mijn vrijwilligerswerk, … maar vooral ook: mijn stage! Zou ik nog kunnen afstuderen?! Mijn stagementor wist ook niet hoe het verder moest. Uiteindelijk hebben we een online buddysysteem opgezet en nam ik de rol van buddy op voor 2 nieuwkomers. Ik maakte 3 tot 5 videogesprek per week, … En dat was het dan.  

Ook voor mijn scriptie was de lockdown vervelend: de bibliotheken waren dicht en de scriptieverdediging moest online. En toen was ik afgestudeerd. De diploma-uitreiking verliep in mineur met mondmaskers en op afstand. Maar ook tof: we maakten een toertje door de school en de docenten en assistenten applaudisseerden vanuit de ‘coulissen’.”

Studeren en taalstress

Je begon je studies kort nadat je in België kwam wonen. Waarom koos je voor Sociaal-Cultureel Werk?

Hanine: “Eerst heb ik een jaar Nederlands gestudeerd bij Linguapolis. Ik wou daarna Sociologie gaan studeren, maar dat hebben ze me afgeraden. Het is veel theorie en dus moeilijk om te verwerken als je Nederlands nog niet echt op niveau is. Ze raadden me Sociaal-Cultureel Werk aan. Het sprak me aan: ik heb altijd graag in groepen gewerkt, in de voetbal, bij muziek spelen, zowat al mijn hobby’s liggen in de sociaal-culturele sfeer. Ik wil ook mensen helpen door mijn ervaring. Ik weet wat het is om hier nieuw toe te komen, ik ben meertalig, ik heb mijn ervaring vanuit Marokko als onderwijzer.” 

Een nieuwe taal leren én studeren. Het lijkt ontzettend zwaar?

Hanine: “De jaarcursus Nederlands van Linguapolis is heel intensief, met veel opdrachten, en geeft je ook inzichten in België en Antwerpen, waardoor je sneller integreert. Maar de spreektaal op straat, en ook gesprekken aan de telefoon, zijn zeker in het begin heel moeilijk. Het dialect, het tempo, de angst dat je de ander niet gaat begrijpen, … Je mag dat niet onderschatten: taal is een grote stressfactor voor anderstaligen. Iemand misbegrijpen of misbegrepen worden leidt tot misverstanden en dat zorgt voor meer stress. Ik blijf mijn Nederlands verder ontwikkelen: door te lezen, luisteren, schrijven, spreken, …”

Bij Vormingplus

Je deed je tweedejaarsstage bij Vormingplus, hoe was dat voor jou?

Hanine: “Ik liet mijn stageverantwoordelijke bellen voor een afspraak, om die drempel toch al uit de weg te hebben. Het kennismakingsgesprek zelf verliep heel vriendelijk en begripvol en ik kon beginnen. De stage was een leerrijke ervaring. Ik liep mee in verschillende projecten, met verschillende medewerkers, allerlei soorten sessies en evenementen, op vele plekken binnen en buiten de stad. Mijn stagebegeleidster Katelijn was een warme, rustige vrouw. Ik heb veel van haar geleerd en heb nog steeds contact met haar. Ook van andere projectmedewerkers heb ik veel opgestoken.

Na mijn stage heb ik me als vrijwilliger geëngageerd in verschillende projecten: Babbelplus, A’pen op Wieltjes, Schoolbabbel, de Adviseurs, … Voor mij was dat enorm verrijkend: mijn taal verbeteren, praktijkervaring opdoen, toffe mensen leren kennen.“

Het werkveld in

Wat nu? Op zoek naar een job?

Hanine: “Ik ben aan het solliciteren bij diensten en organisaties waar ik met groepen kan werken. Ook hier zorgt Corona voor extra stress. Er zijn sowieso minder vacatures. En de gesprekken verlopen dikwijls online of telefonisch. Dat maakt het moeilijker, minder ontspannend, met meer ruis op de communicatie.

Ik droom ervan om nog verder te studeren. Psychologie, om ook als therapeut te werken. Of een master Sociaal Werk. Het blijft misschien bij dromen, ik ben toch al 35.”

Heb je advies voor wie een gelijkaardig parcours wil volgen?

Hanine: “Eerst en vooral: leer goed omgaan met stress. Een nieuwe taal, een andere omgeving, gewoonten, … het is normaal dat dat stress meebrengt. Maar je mag je er niet door laten ontmoedigen, je moet gewoon doorgaan en blijven geloven dat het lukt.

En verder: doe veel vrijwilligerswerk. Het is een laagdrempelige, aangename manier om praktijkervaring op te doen. Je bouwt zo een databank aan praktijkvoorbeelden op. Daaruit kan je telkens weer putten, voor je studie en later voor je job. Zie het als een investering op de bank.”

Hanine