Menu
03 230 03 33

Hoe werken we met groepen in coronatijden?

Onze werking draait om het samenbrengen van mensen. Dat kan nu niet, toch niet fysiek. Onze medewerkers zochten de voorbije weken naar nieuwe manieren om waar mogelijk toch onze werking verder te zetten en in contact te blijven met vrijwilligers en deelnemers.

De tools?

We gebruiken vooral videoconferentietools om te overleggen met groepen vrijwilligers en deelnemers. Dat vraagt ook wat technische ondersteuning om iedereen in het video-overleg te krijgen. Al doende leren wij, de vrijwilligers en de deelnemers. We worden allemaal een beetje digitaal vaardiger dankzij de coronamaatregelen.

Wat opvalt: mensen zijn enthousiast. Ze zijn blij om elkaar terug te zien, te horen hoe het met elkaar gaat en mee na te denken over nieuwe manieren van werken. Maar tegelijk merken we ook dat een video-overleg met een groep mensen wat vlugger gaat vermoeien. Daarom is het aangeraden om het overleg kort te houden, een uurtje maximum, en zo nodig wat vaker te overleggen.

Andere manieren die we aanwenden om in contact en betrokken te blijven zijn een elektronische nieuwsbrief, een Pinterest-prikbord, de telefoon en pakketjes via de brievenbus of een partner bezorgen. Alles is goed om een warm contact te onderhouden! Want we merken dat mensen daar nu, meer dan ooit, behoefte aan hebben.

Project per project

In deze projecten hebben we al concrete stappen gezet om de groep betrokken te houden en de groepswerking verder te zetten.

Babbelplus Aartselaar
We hadden vorige week een fijne videobijeenkomst met 6 vrijwilligers. Het was vooral bijbabbelen over hoe het met hen gaat en hen bevragen of en hoe ze contact willen houden, onderling en met de deelnemers. Een anderstalige vrijwilliger gaf aan dat ze blij was met deze kans om haar Nederlands nog eens te oefenen. We spraken af dat we deze week de deelnemers gaan opbellen en uitnodigingen voor een volgende videobijeenkomst.
Meer over Babbelplus Aartselaar 

video-overleg Babbelplus Aartselaar
Video-overleg met de vrijwillligers van Babbelplus Aartselaar

 

Bewonerspanel van sociale huurders in stad Antwerpen
We deden vorige week een eerste video-overleg via Hangout met een aantal deelnemers, met technische ondersteuning om in het videogesprek te geraken. We vroegen hen naar hoe het met hen was en of ze contact hadden met de mensen in hun wijk. Zo konden de mensen ook wennen aan deze nieuwe manier van samen komen. Deze week hadden we een inhoudelijke sessie waarin we hen advies vroegen over de coronamaatregelen die de sociale huisvestingsmaatschappijen nemen, over de informatie daarover en een aantal initiatieven.
Meer over Bewonerspanel

Cohousing De Werve Hoef
Vorige week verstuurden we een eerste nieuwsbrief naar de deelnemers. We gaan dat vanaf nu regelmatig doen, met nieuwtjes van henzelf en van het project. Dit om hen betrokken te houden op elkaar en op het project. We vragen hen om ideeën over het toekomstig samenleven te delen via een Pinterest-prikbord en geven hen een blijfinuwkot-tip.
Meer over cohousing De Werve Hoef

Pinterest De Werve Hoef
Pinterestbord De Werve Hoef

 

Sociale woonwijken in Borsbeek en Wijnegem
We ondersteunen de bewoners om de leefbaarheid te vergroten in sociale wijken in Borsbeek en Wijnegem. Vorige week bezorgden we alle bewoners een pakketje waarmee we het onderling contact op veilige afstand willen stimuleren: postkaarten, stoepkrijt, een spel voor kinderen en volwassenen en een paaszoektocht. In Borsbeek was er een uitwisseling met de bredere buurtwerking: wij maakten hun spel bekend, zij onze paaszoektocht. Met sommige bewoners konden we een fijne babbel doen vanop afstand.
Meer over Samenleven in een nieuwe sociale woonwijk in Borsbeek / Samenleven in een nieuwe sociale woonwijk in Wijnegem 

sociale woonwijken
Pakketjes bezorgen en bemoedigende slogans krijten in sociale woonwijken
Bekijk de foto's op onze Facebookpagina

 

Themagroep Filet Divers: mensen in gekleurde armoede verheffen stem
We hebben een Whatsappgroep opgericht en bellen iedereen geregeld eens op (een medewerker van Filet Divers en Vormingplus) om te horen hoe het met hen gaat en wat nu hun noden zijn. We merken dat ze nu vooral behoefte hebben aan verbondenheid, uitwisseling van ervaringen en een positieve noot via het delen van filmpjes bijvoorbeeld.
Volgende week geven we ook een aantal oude laptops aan Filet Divers, zodat ze die kunnen verdelen aan de mensen die ze het meest nodig hebben: voor hun schoolgaande kinderen, communicatiebehoeften, …
Meer over Themagroep Filet Divers

Versla je wijk
We deden een telefoonronde met de vrijwillige Reporters en we spraken af om een Whatsappgroep te starten. Drie reporters gaan alvast aan de slag om bewoners telefonisch of digitaal te interviewen voor de eerstkomende nieuwsbrief van De Ideale Woning.
Meer over Versla je wijk 

Crea-cracks en Wegwijzers
Zij begonnen twee, drie weken geleden al te overleggen hoe ze de werking kunnen voortzetten en ondertussen zijn hun ideeën in uitvoering. We interviewden projectmedewerkers Annelies en Ilse.
Lees Met vrijwilligers op zoek naar voortzetting werking.

Nog zoekende

Onze projectmedewerkers zijn zoekende hoe ze de werking van andere projecten kunnen verderzetten. Dat is niet altijd evident omwille van de aard van het project of de doelgroep. Soms is er nog overleg nodig met de partner of de vrijwilligers, soms moeten we nog onderzoeken en uittesten. En soms zal het gewoon afwachten zijn tot we terug richting normale werking kunnen.

Voor Taalcarrousel testen we de mogelijkheid om die te laten doorgaan via een videoconferentie. Voor Nederlands-Pools is er eentje geweest met de begeleiders en volgt volgende week eentje met deelnemers. Ook Nederlands-Spaans gaat binnenkort uitproberen. Meer over Taalcarrousel.

Fait divers 

​Vanuit A’pen op Wieltjes stuurden we ouders die een verhoogde tegemoetkoming krijgen een sms-je dat ze hun fietsje kunnen terugbrengen zodat ze hun waarborg terugkrijgen. Enkele ouders maakten hier gebruik van. Meer over A’pen op Wieltjes.

De trekkers van het burgerinitiatief Oerbloemen organiseren op 20 april een digitale vorming over hoe je een vzw opricht. Verder gaan ze ook door met de inzaaiacties voor bloemen. Meer over Oerbloemen