Menu
03 230 03 33

Inspiratiegids: van onderuit werken in een sociale woonwijk

Van 2015 tot 2017 werkten we van onderuit aan de leefbaarheid in een sociale woonwijk. We begeleidden een bewonersgroep naar een zelfstandige werking. Lees hoe we het aanpakten in de inspiratiegids ‘Ons Burenhuis’.

Ons Burenhuis: naar zelfstandigheid

In 2015 startten we in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij ABC cvba met het bewonersproject in de Antwerpse sociale wijk Ter Wilgen op Linkeroever. We werkten aan ‘leefbaarheid van onderuit’. Vanuit een leegstaand appartement startten we samen met de bewoners een fijne bewonersgroep. We organiseerden ontmoetingsmomenten en activiteiten om de bewoners dichter bij elkaar te brengen.

In 2017 verliet Vormingplus Ons Burenhuis. De bewoners zetten zelfstandig de werking verder, met ondersteuning van de leefbaarheidsmedewerker van de sociale huisvestingsmaatschappij (ABC cvba).

Onze aanpak: empowerment

We testten in deze wijk een specifieke aanpak. Onze ondersteuning was vanaf het begin gericht op doorgedreven empowerment. De bewoners vormen een lerende én groeiende groep en zijn een gelijkwaardige partner in het project. Zij beslisten hoe Ons Burenhuis er uitzag en welke activiteiten ze organiseerden. Het beheer lag naar het einde toe volledig in hun handen.

Vormingplus faciliteerde dit leerproces. We wezen hen op door hen gemaakte afspraken en brachten hen samen voor overleg en evaluatie. Dit ging stap voor stap en we respecteerden de leertijd die de bewoners nodig hadden.

Ons Burenhuis: download de inspiratiegids

We schreven onze aanpak neer in een inspiratiegids voor andere organisaties die bezig zijn met leefbaarheid. Ook willen we graag zelf deze aanpak verder uittesten in andere wijken. Elke wijk en elke bewonersgroep is anders, en het proces zal dus telkens anders verlopen. Download Ons Burenhuis

 

Nieuwe bewonersprojecten van start

In het voorjaar van 2018 zijn we gestart in een nieuwe sociale woonwijk in Loenhout (De Voorkempen h.e.). De focus ligt ook in deze wijk op meer bewonersbetrokkenheid en betere leefbaarheid, maar deze keer in een kleinere en landelijke context. Deze zomer starten we met nog twee gelijkaardige projecten in twee nieuwe sociale woonwijken, ééntje in Wijnegem en ééntje in Borsbeek (De Ideale Woning c.v.).

We zijn benieuwd welk proces onze aanpak in deze woonwijken op gang brengt. En tot waar het ons brengt. Spannend!