Menu
03 230 03 33

Kinderfietsen delen: sociaal én ecologisch

Vormingplus zet bewoners aan om kinderfietsen te delen en te ruilen in Deurne en in Antwerpen-Noord. We mikken vooral op gezinnen die het niet breed hebben of waar fietsen niet evident is.

Een kinderfiets, haalbaar voor elk gezin

Fietsen zijn duur, vragen onderhoud en worden snel te klein. Als Antwerpse scholen een fietsuitstap organiseren, blijkt dat vele kinderen geen fiets hebben. Kinderfietsen delen is een eenvoudige, goedkope én duurzame oplossing om te fietsen voor kinderen.

Liesbet Veulemans van Vormingplus: “Ouders hoeven dankzij A’pen op Wieltjes geen kinderfiets te kopen. Ze kunnen een fiets lenen die iemand anders binnenbracht. Je betaalt lidgeld voor één jaar en een waarborg. Alle ouders en kinderen zijn welkom. Voor mensen met beperkte financiële middelen is er een aangepast tarief. De meerderheid van de gezinnen die tot nu toe een fiets ontleenden maken daar gebruik van. Voor een tweede of derde kind komt er maar een klein bedrag bij. Je krijgt ook niet enkel een fiets maar ook een goed fietsslot en een fietspomp.”

Het deelsysteem voor kinderfietsen startte vorig jaar in Deurne, dit jaar in Antwerpen-Noord. Ondertussen zijn meer dan 80 kinderfietsen in gebruik.

ATV kwam langs op de opening in Antwerpen Noord en draaide dit filmpje:

 

Deelinitiatieven: voor iedereen?

Deelinitiatieven zijn in, vooral bij mensen uit de blanke middenklasse. Met A’pen op Wieltjes betrekken we ook mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie, voor wie ruilen en delen minder evident is. Wij willen zo bijdragen aan een duurzame samenleving waar iedereen meetelt.

A’pen op Wieltjes in Antwerpen Noord is een initiatief van Vormingplus regio Antwerpen, met de steun van Fundament en Stadsmakers. A’pen op Wieltjes in Deurne is een initiatief van Vormingplus regio Antwerpen en Samenlevingsopbouw, met de steun van het district Deurne.