Menu
03 230 03 33

Kompanjon aan Huis begeleidt kinderen met hun studie

Veel talent gaat verloren als kinderen problemen hebben met hun huiswerk en studie. Ouders hebben het soms moeilijk om hun kind te begeleiden. Kompanjon aan huis geeft ondersteuning.

Studie- en opvoedingsondersteuning aan huis

Het project ‘Kompanjon aan huis’ wil de onderwijskansen van kinderen en jongeren (5 tot 14 jaar) uit gezinnen in een kwetsbare situatie verhogen. Een student uit het hoger onderwijs geeft studie- en opvoedingsondersteuning aan huis. De ondersteuning ontstaat op vraag van een ouder, omdat die een schoolachterstand ervaart bij een of meerdere kinderen en het kind zelf onvoldoende kan ondersteunen.

De student werkt een tiental weken aan een onderwijscultuur en rond volgende thema’s: studievaardigheden, leesplezier, vrije tijd, zelfvertrouwen, welbevinden. De student wordt als het ware een rolmodel in het gezin. De ouders worden betrokken tijdens de studie-ondersteuning en zoeken samen naar concrete oplossingen. Naarmate de ondersteuning loopt, groeit ook de vertrouwensband tussen student, kind en ouder.

Kompanjon coacht de studenten

Studenten krijgen een opleiding door de ‘coach’ van Kompanjon vzw, die de gezinnen ook selecteert, ondersteunt in de opvoeding en doorverwijst indien nodig. Kompanjon vzw is al enkele jaren actief in Gent en zet nu de eerste stappen in de Antwerpse wijk Luchtbal en Deurne-Noord.

Vormingplus ondersteunt het project

We maken het Kompanjon aan huis bekend bij verschillende partners: scholen, Huis van het Kind, opvoedingsondersteuningsinitiatieven, … zodat ze ouders kunnen doorverwijzen.

De ouders brengen we af en toe in groep samen op basis van aangegeven noden bij coach en studenten.