Menu
03 230 03 33

Met vrijwilligers op zoek naar voortzetting werking

interview videogesprek

1 april, week 3 van de coronamaatregelen. We deden een videogesprek met projectmedewerkers Ilse en Annelies over hoe ze verder aan de slag gaan met de vrijwilligersgroepen van Crea-cracks en Wegwijzers. Ze brachten hen samen via videoconferenties. Sindsdien werkten ze de ideeën van toen concreet uit (zie kader onderaan.)

Waarom de keuze voor een videoconferentie?

Ilse: “We willen sowieso in nauw contact blijven met onze groepen. We wilden hen en ook onszelf de gelegenheid geven om te horen hoe het met iedereen gaat. En met hen bekijken wat hun noden, wat ze als actuele noden zien en hoe we onze werking eventueel kunnen verderzetten. De Wegwijzers brachten we eind maart samen, de Crea-cracks de week erop, begin april. We merkten dat de mensen blij waren elkaar te zien en te horen dat het goed ging met iedereen. Ook hadden ze goesting om hun vrijwilligerswerk op de een of andere manier voort te zetten.”

De vrijwilligersgroepen van Crea-cracks en Wegwijzers komen in gewone tijden elke maand samen om ervaringen uit te wisselen, te plannen en elkaar te ontmoeten.

Crea-cracks zijn vrijwilligers die eco-creatieve workshops begeleiden. Ze doen dat in organisaties die met kwetsbare groepen werken. Samen met de groepen maken ze bruikbare dingen uit onbruikbaar materiaal. Zo inspireren ze mensen om hun creativiteit te herontdekken. 

Wegwijzers zijn vrijwilligers die vluchtelingen kort, krachtig en efficiënt helpen bij het zetten van de eerste stappen in het stadsleven. Het gaat om het openen van een bankrekening tot het vinden van een huisarts of het ondersteunen bij die administratieve zaken die buiten het pakket van hun maatschappelijk werker vallen. Ze worden bijgestaan door vrijwilligers die de taal van de vluchtelingen spreken. Ze werken nauw samen met beroepskrachten en diensten van de Stad Antwerpen.

 

Was het moeilijk om iedereen in de videoconferentie te krijgen?

Ilse: “We werken met zowel de Crea-Cracks en de Wegwijzers al lang met Google Drive en Google Agenda. Daarom kozen we voor Google Hangouts om de videoconferentie te doen. Wat we ook belangrijk vonden: deze applicatie is makkelijk te gebruiken en gratis, zodat ze het ook kunnen uitproberen met familie of vrienden. We probeerden ook Google Meet, maar dit was minder aangenaam werken.”

Annelies: “Wonder bij wonder is het iedereen gelukt om deel te nemen. Bij sommigen werkte de camera niet, maar de microfoon wel, of ze konden hun opmerkingen typen. Nadeel van Hangouts: je kan maar met maximum 10 tegelijkertijd deelnemen en onze vrijwilligers zijn met meer. We losten dit op door sommigen mensen eerder te laten vertrekken zodat anderen konden aansluiten. Ook namen sommige mensen deel via whatsapp videochat op de telefoon. Wij hielden die telefoon dan voor het computerscherm zodat iedereen hen kon zien en omgekeerd.”

interview videogesprek

Wat zijn de ideeën om de werking voort te zetten?

Ilse: “De Crea-Cracks willen bekijken of we niet met pakketjes kunnen werken met daarin gerecycleerd materiaal en een handleiding. Die kunnen we dan gaan verdelen aan de kwetsbare groepen waar we voor werken. Ze leggen ook een lijstje aan met makkelijk uitvoerbare creacrack-activiteiten waar ze de eenvoudige handleidingen voor willen doorspelen. Ze willen zo hun betrokkenheid met de mensen tonen en tegemoetkomen aan maatschappelijke noden nu iedereen geïsoleerd thuis zit. Ieders thuissituatie is anders: sommigen hebben bijvoorbeeld kinderen die ze moeten bezighouden, anderen zijn eenzaam.”

Ilse: “De Wegwijzers willen hun werking via veilige videocall verderzetten. Als een vluchteling hulp nodig heeft (hulp met administratieve beslommeringen, zoals een te hoog energievoorschot, nvdr), dan zou er een afspraak kunnen vastgelegd worden met een Wegwijzer-vrijwilliger, een vertaalvrijwilliger en een ‘regisseur’. Die ‘regisseur’ loopt normaal gezien rond tijdens onze wekelijkse consultatiemomenten waar vluchtelingen met vragen kunnen binnenlopen.”

Annelies: “We moeten dat wel goed uitzoeken. Het zijn soms vertrouwelijke gesprekken, dus je moet een veilige context kunnen garanderen.  Als we ermee starten willen we zeker zijn dat het wettelijk, technisch en organisatorisch in orde is.”

En hoe gaat het verder?

Ilse: “Met de Wegwijzers gaan we nu wekelijks vanop afstand ‘samenzitten’ om de opstart van de afstandswerking met de vluchtelingen voor te bereiden. We begeleiden de vrijwilligers ook in het digitale luik van op afstand. Ook met de creacracks gaan we regelmatiger via video samenzitten. Om kort op de bal te kunnen spelen. En zo kunnen we het overleg ook kort houden, een half uur tot maximum een uur, want het is toch wel vermoeiender. ”

Annelies: “Door de coronamaatregelen zijn we nu, net zoals andere organisaties en overheden, druk aan experimenteren met wat we digitaal kunnen. Daar steken we nu veel energie in. Dat is goed en nodig. Maar als alles weer normaal wordt, willen we echt wel terug naar de fysieke bijeenkomsten.”

Ilse: “Geen digitaal platform kan de interactie en dynamiek van een fysieke groepsbijeenkomst vervangen!”