Menu
03 230 03 33

Nieuwe collega Lisanne: liefde voor het verhaal van mensen, gebeten door participatie

Lisanne met fototoestel

Lisanne begon als sociaal-werker in volle zomerperiode: augustus. Een welkome versterking, want collega Lise verliet ons en gaat nieuwe uitdagingen aan buiten de sector. We zijn benieuwd hoe Lisanne haar start in Vormingplus ervaart en wat haar bezig houdt.

lisanne-bio

Hoe was de start bij Vormingplus?

Lisanne: “Een beetje vreemd, door corona. Ik heb gelukkig vrij snel collega’s ontmoet op kantoor. Ik vind de timing van mijn instap eigenlijk wel prima: volgend jaar gaat het nieuwe beleidsplan in werking en Vormingplus is dat volop aan het voorbereiden, onder meer door de organisatiestructuur helemaal heruit te denken. Boeiend!”

Stel je voor aan de hand van drie voorwerpen

Lisanne: “Mijn camera. Die neem ik altijd mee op vakantie! Ik laat die ook altijd rondslingeren, zodat ook mijn reisgenoten die soms vastpakken en foto’s nemen. Documentaires maken over verhalen van mensen is mijn passie. Vorig jaar maakte ik nog een documentaire over Nicaragua voor Vrankx.

Trekrugzak. Ik ga liefst ver en voor lange tijd op vakantie. Meestal hangt dat vast aan een project, zoals een thesis of een documentaire. Reizen gaat voor mij het liefst traag, ik hoef niet alles snel gezien te hebben, maar neem graag de tijd zodat ik een plek echt kan absorberen, … of zo.

Kamerplanten. Ik heb er 52 op een klein appartement. Best veel. Ik deel stekjes uit aan vrienden en krijg dan af en toe een stekje van een andere plant. Wat tof is.”

Hoe ben je bij Vormingplus belandt?

Lisanne: “Wel, da’s grappig. Toen ik in 2016 afstudeerde, solliciteerde ik al eens op een gelijkaardige vacature bij Vormingplus. Het was een keitof gesprek, maar ik had geen ervaring. En nu ik deze vacature zag, stelde ik me onmiddellijk terug kandidaat. Met de ervaring die ik ondertussen heb, lukte het.”

Wat houdt je job in? Welke ervaring breng je mee uit je vorige job?

Lisanne: “Mijn job is: sociaal-cultureel werker bij Vormingplus. Voorlopig ga ik alvast meedraaien in Curant en de Themagroep van Filet Divers. Het is afwachten wat er nog op mijn bord komt.

Mijn vorige job was bij het Internationaal Comité, als projectmedewerker burgerzin en beleidsparticipatie bij mensen met een migratieachtergrond. Ik ben dankbaar dat ik de opleiding Deep Democracy kon volgen. Hierdoor leerde ik mezelf en de positie die ik in een groep inneem, goed kennen. Toch wel confronterend soms. Veel van wat ik daar opstak, kan ik toepassen als ik groepen begeleid.

Ik kan van nature nogal verbaasd, verontwaardigd of overtuigd zijn van bepaalde dingen en daar ben ik altijd heel eerlijk over en rechtuit. Maar ik heb ondertussen geleerd om op sommige momenten wat ‘diplomatischer’ te zijn.”

Waar kijk je het meest naar uit?

Lisanne: “Ik kijk vooral uit naar projecten uitdenken, uitvoeren en tot een goed einde brengen. Om heel dat proces te doorlopen, om samen met mensen een participatietraject aan te gaan. In mijn vorige job heb ik ondervonden dat vooraleer je aan een participatietraject begint, je goed moet weten waarom je dat doet. Je moet de deelnemers ook duidelijk communiceren hoever hun inspraak reikt, om frustratie te vermijden. Ook kijk ik ernaar uit om in de grootstad Antwerpen en de regio daarbuiten te werken. Dat maakt het toch weer gans anders.”