Menu
03 230 03 33

Nieuwkomers nu echt thuis in Zwijndrecht

Nieuwkomers vinden moeilijk hun weg in de gemeente, ook al leren ze Nederlands en ondanks alle inspanningen van de gemeente. Ze nemen nauwelijks deel aan het vrijetijdsaanbod van verenigingen en organisaties. Babbelplus brengt nieuwkomers en Nederlandstalige inwoners samen om de gemeente te ontdekken. Snuif de sfeer op tijdens de vernissage van de Babbelplus Expo op 18 maart in Zwijndrecht.

Spreekangst overwinnen

De deelnemers praten met elkaar over hun interesses, talenten en vaardigheden. Op basis van gedeelde interesses gaan ze op uitstap en maken ze foto’s van de gemeente: haar instellingen en diensten, organisaties en verenigingen. Die foto’s zijn dan weer gesprekstof voor de volgende praatsessie. Zo leren de deelnemers niet alleen de gemeente beter kennen, de anderstalige deelnemers overwinnen ook hun spreekangst.

HONG: “Normaal ben ik verlegen, maar nu durf ik meer te praten, met mijn buurvrouw bijvoorbeeld. Mijn buurvrouw is nu vriendelijker omdat ik Nederlands met haar spreek en geen Engels meer.”

MAURICE: “Ik voel mij op mijn gemak bij Babbelplus, want niemand is bang om fouten te maken.”

 

Hoezo verschillend?

Gelijkwaardigheid is geen loos begrip bij Babbelplus: ook de anderstalige deelnemers geven bijvoorbeeld taaltips aan de Nederlandstalige deelnemers. In een ontspannen sfeer maken ze kennis met de do’s en don’ts van communicatie met anderstaligen. Er komen ook wel eens typische gewoontes ter sprake, met soms hilarische voorbeelden, zoals wel of niet kloppen op de wc-deur.

Nederlandstalige deelnemers ontdekken gemeenschappelijke interesses en vaardigheden met de anderstalige deelnemers, over de verschillen heen. Dan is die andere niet meer alleen iemand die de taal niet goed kent, maar ook een persoon met talenten en mogelijkheden.

LYDIA: “Ik vind Hong, onze Babbelplusser uit China, een echte doorzetter.”

MAURICE: “We kennen mekaar nu. We gaan samen eens een pint of een koffie drinken.”

Mee doen proeft naar meer

De groepsuitstappen verlagen de drempel naar de diensten van de gemeente en het vrijetijdsaanbod in de gemeente. Op basis van de interesses bezoeken we het cultureel centrum, de bibliotheek, het gemeentehuis, een theaterzaal, de sportvelden, en ook verenigingen en bewonersinitiatieven. Door in groep een bezoek te brengen, is het gemakkelijk om later op eigen houtje een activiteit mee te doen. 

CLIVE: “Ik heb nooit eerder beseft dat de gemeente zo veel doet voor burgers: kinderen, organisaties, heel veel diensten, …”