Menu
03 230 03 33

Onze nieuwe beleidscoördinator: Martine

Martine met koffie

Martine volgt Luk op, die op 1 september officieel met pensioen gaat. Ze startte in volle coronatijd. Toch treffen we haar op kantoor, waar een beperkte ploeg aanwezig is.

bio

Een nieuwe job in tijden van corona

Hoe is het om in volle coronatijd te starten bij Vormingplus?

Martine: “De start is inderdaad een beetje speciaal. Ik werk op kantoor met een beperkt aantal collega’s. Gelukkig zijn Veerle (directeur van Vormingplus, nvdr) en Luk er ook altijd, zodat we veel kunnen overleggen en uitwisselen.  De andere collega’s zie ik online, maar da’s toch anders. Daarom spreek ik ook één op één met iedereen af, online of op kantoor, zodat ik iedereen leer kennen en zicht krijg wie waarmee bezig is. Verder heb ik veel leeswerk en zoek ik mijn weg in de wondere wereld van de gegevenssystemen zoals intranet.

De voorzitter verwelkomde mij op mijn eerste werkdag via videochat. En ik maakte kennis met de Algemene vergadering via digitale weg. Ik hoop hen de volgende keer in levende lijven te ontmoeten."

Een zangboek, een kaketoe en genieten

Stel je voor aan de hand van drie woorden.

Martine: “Woord 1: Zangboek, Johannespassie van Bach. Dat werk brengen we om de twee jaar met ons koor. Ik zing er de altpartij, de laagste vrouwenstem. Maar qua genres gaan we erg breed. We brengen bijvoorbeeld ook popsongs die meerstemmig zijn uitgeschreven. Zingen is mijn grote passie.

Woord 2: Enthousiaste kaketoe, mijn scouts totemnaam. Een eigenschap die zeker bij mij past is nieuwsgierigheid. Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te ontdekken, zo ook een nieuwe sector waarin ik nu met Vormingplus terecht kom. Andere eigenschappen: graag vriendschap sluiten, zachtmoedig en erkentelijk en een zeer goed geheugen, al gaat dat volgens mijn man met de jaren achteruit (lacht).

Woord 3: Genieten, daaronder vallen mijn kleine passies. Genieten van de kleine dingen in het leven, in goed gezelschap. Een koffietje op een terras met een vriendin, een museumbezoek met mijn man, shoppen met mijn dochter, …”

Martine met zangboek

De job en de uitdagingen

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Martine: “Ik was al een tijdje aan het uitkijken naar een organisatie die met de voeten in het werkveld staat. Bij SAM (Steunpunt voor Mens en Samenleving vzw, nvdr) stond ik wat verder van de praktijk. Eind december ben ik beginnen rondsnuisteren en zag de vacature van Vormingplus. Het leek me een leuke job, bij een toffe organisatie, in een boeiende sector.”

Vertel eens: wat is je job?

Martine: “Ik volg als beleidscoördinator Luk op, die binnenkort met pensioen gaat. Ik ga samen met Veerle en de collega’s het organisatiebeleid verder ontwikkelen.. Om een gedreven, veelzijdige, empowerende en effectieve organisatie en ploeg te zijn en te worden, om het met de organisatiewaarden te zeggen.”

Wat neem je mee uit je vroegere werkervaringen?

Martine: “Door mijn werk bij het CAW en als straathoekwerker heb ik de leefwereld van kwetsbare mensen van heel nabij leren kennen. Ik heb het kunnen ruiken en proeven, als het ware. Ik heb gezien waar ze overal tegenaan botsen. Een betere leerschool is er niet. Dankzij mijn job bij SAM heb ik ervaring met beleidswerk en in het werken met praktijkwerkers. Als beleidscoördinator hoop ik mijn collega sociaal-cultureel werkers volop te kunnen ondersteunen en omkaderen.”

Waar kijk je het meest naar uit?

Martine: “Vormingplus is een organisatie in beweging waar ik kan meewerken aan de verdere opbouw. Het sociaal-culturele volwassenenwerk heeft grote uitdagingen voor zich. Er komen meer en meer burgerinitiatieven met daarin gemotiveerde mensen die de maatschappij in een nieuwe richting willen stuwen. De coronacrisis gaat dat nog versnellen, denk ik. Vormingplus kan daar een belangrijke faciliterende rol in spelen.”