Menu
03 230 03 33

Taalcarrousel ontvangt prijs Europees Talenlabel 2017

Taalcarrousel is prijswinnaar van het Europees Talenlabel 2017. Met het Europees Talenlabel wil EPOS innovatieve taalinitiatieven identificeren en extra onder de aandacht brengen. 

talenlabel

Laureaat Europees Talenlabel 2017

Op 29 september ontvingen we de tweede prijs. We zijn nu de trotse drager van het Talenlabel 2017.

 

Europees Talenlabel 2017

Taalcarrousel was een van de vijf genomineerden. Het Europees Talenlabel 2017 wordt in Vlaanderen jaarlijks uitgereikt  door Epos vzw rond 26 september, de Europese dag van de talen. Epos wil met de prijzen innovatieve taalinitiatieven identificeren en extra onder de aandacht brengen. De criteria werden vastgelegd door de Europese Commissie. Vlaanderen voegde er drie prioriteiten aan toe: aandacht voor talensensibilisering en intercultureel begrip, spontane communicatievaardigheid en emancipatorische aspecten. 

Wat is Taalcarrousel?

Taalcarrousel is een taaloefenmoment in twee talen: deelnemers oefenen Nederlands en een andere taal. Het zijn informele, begeleide bijeenkomsten, meestal tweewekelijks. De deelnemers spreken afwisselend de ene en de andere taal over een relevant thema. Ze leren elkaar beter kennen, ook mensen van de andere taalgemeenschap. Gelijkwaardigheid en wederkerigheid staan als vanzelf voorop. Nederlandstaligen helpen anderstaligen en vice versa. ‘Iedereen leraar, iedereen leerling’ is het motto.

Momenteel lopen er vijf Taalcarrousels in Antwerpen: Nederlands – Pools, Portugees, Roemeens, Russisch en Spaans. Onze collega’s van Vormingplus regio Gent organiseren een Taalcarrousel Nederlands – Arabisch en Russisch.

Waardering voor elkaars taal en cultuur

Taalcarrousel werkt impliciet ook emancipatorisch voor anderstaligen. Taal en cultuur maakt deel uit van iemands identiteit. Appreciatie krijgen voor de eigen taal en cultuur door de ontvangende samenleving, door Vlamingen, kan bevrijdend en versterkend werken. Het geeft hen meer zin om deel te nemen aan de bredere samenleving.