Menu
03 230 03 33

Voorleesboek in eenvoudige taal

Met het interactieve boek ‘Als ik mis, de verhalen van Valentina’ wordt voorlezen en napraten nog leuker. Dit geïllustreerde boek bevat een verhaal en bijhorende praat- en-doe-kaarten. Ook anderstalige ouders kunnen ermee aan de slag, niet alleen thuis met de kinderen, maar ook tijdens een taaloefenmoment.

Bijna 70 vrouwen werkten mee aan het boek: ze creëerden mee het verhaal, ze illustreerden, of ze gaven feedback in de testgroepen.

Een creatief groepsproces

Het kleurrijke boek ontstond tijdens een intens en creatief groepsproces.Twee groepen vrouwen leerden kinderverhalen vertellen of schrijven. Daarna gingen ze elkaars verhalen illustreren, vormgeven of expressief voorlezen. Ze leenden zelfs hun stemmen aan een multimediaal toonmoment.

Een van deze groepen bestaat uit anderstalige vrouwen. Zij oefenen wekelijks hun Nederlands bij Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad (Kiel). De andere groep dames zit in de Antwerpse gevangenis. Ze werkten samen aan hetzelfde boek, zonder dat ze elkaar ooit zagen.

Inspirerende praat- en doekaarten

De proefdruk van het boek ging naar vier testgroepen. Zij zorgden voor feedback en eco-creatieve opdrachten. Zo ontstonden de inspirerende praat- en doekaarten. Deze aparte kaarten kan je samen met het boek inzetten in sessies NT2, taaloefenmomenten, ouder- en leesgroepen en uiteraard bij (anderstalige) ouders en kinderen thuis.

Dit boek kwam tot stand dankzij de financiële steun van Stadsland vzw, de provincie Antwerpen en DG EPI -Cellmade (Regie van de Gevangenisarbeid). Begeleiding was in handen van Vormingplus regio Antwerpen (Ilse Cockx en Annelies Santens) en kunstenaars Sandrine Lambert en Myriam Mestiaen.