Menu
03 230 03 33

Vrijwilligers gaan in gesprek met jongeren

Een vrijwillige gids en zes jongeren. “Stel”, zegt de gids: “je gaat voor het eerst zelfstandig wonen.” Wat volgt is een gemoedelijk gesprek over de kost van het leven en hoe keuzes over uitgaven te maken. We staan in het inleefhuis van het OCMW van Antwerpen. Het inleefhuis leert jongeren vanaf 16 jaar rondkomen met hun budget en bereidt hen voor op alleen wonen. 

foto: ©Dries Luyten

Het inleefhuis

Eén op de acht jongeren gaat schulden aan als ze zelfstandig gaan wonen. Het OCMW maakte een inleefhuis om jongeren bewust met een budget te laten omgaan. Bij elke kamer hoort een thema en vragen. Bijvoorbeeld in de keuken: koop je voeding van een merk of van een wit product? In de leefkamer: de verwarming ’s nachts uit en overdag 2 graden lager, hoeveel bespaar je dan? Wat betaal je extra door koppelverkoop of betaling via een kredietkaart?

Na een gesprek, maken de jongeren via een spel op de tablet telkens een aantal keuzes. Op het einde van de rondleiding krijgen ze de afrekening: leven ze boven of onder hun budget? Voor veel jongeren verhelderend: noodzakelijke uitgaven waarvan ze niet wisten, goedkopere alternatieven die ze niet kenden, … En vooral: meer uitgeven aan het ene, betekent besparen op iets anders.

Vormingplus coacht de vrijwilligers

Vormingplus werft, coacht en motiveert de vrijwilligers. Voor het inleefhuis verwachten we van de vrijwilligers ze zich inwerken in dit veelkoppige thema, kunnen luisteren en graag met jongeren omgaan. Ze volgen een informatiesessie over zelfstandig wonen, de thema’s bij elke kamer en een simulatiespel op een tablet. Ze krijgen een draaiboek om thuis in te studeren. De tweede sessie is een trainingssessie: oefenen, ervaren, tips en tricks uitwisselen, ...

En dan starten de rondleidingen in het huis. De vrijwilligers kunnen, als ze dat willen, meelopen met een meer ervaren gids om te leren van zijn aanpak en stijl. Voor nieuwe vrijwilligers zijn de eerste rondleidingen best spannend. De begeleider van Vormingplus gaat daarom regelmatig langs om als coach aanwezig te zijn.

Wie zijn die vrijwilligers?

Een krachtige en zeer diverse groep van 14 vrijwilligers: zowel hoog- als laaggeschoolden. Ze vinden dit vrijwilligerswerk leerrijk, maatschappelijk zinvol en de vele positieve reacties van de jongeren hartverwarmend. Ze willen volgend jaar graag opnieuw gidsen in het inleefhuis.

De cijfers

Het inleefhuis liep in februari en maart 2017, en vond ook al eens in 2015 plaats. 14 vrijwilligers en medewerkers van het OCMW bereikten 1.140 leerlingen uit het vijfde en zesde jaar van het aso, kso, tso, bso, dbso en buso. De jongeren en de scholen evalueren het initiatief zeer positief. Volgend jaar wellicht herhaald.

Meer info

Het inleefhuis is een initiatief van OCMW Antwerpen, Vormingplus coacht de vrijwilligers. Ook begeleiden we de vrijwilligers van het Gezond (t)Huis, een demowoning over gezond wonen van de Stad Antwerpen i.s.m. Logo.

Contacteer Luc Spiessens, 0470 10 60 71.