Menu
03 230 03 33

Vrijwilligers maken jongeren kostenbewust

12% van de jongeren tussen 16 en 18 jaar vertoont financieel risicogedrag. Jongeren kostenbewust maken helpt om het aantal schuldbemiddelingen te doen dalen. Dus organiseert Jeugdcentrum ’t Velt rondleidingen in een inleefwoning. Vormingplus begeleidt de vrijwilligers die met de jongeren in gesprek gaan.

inleefhuis Ekeren

Het inleefhuis

Jongeren uit het laatste secundair (ASO, TSO, BSO en Buitengewoon Onderwijs) staan in het inleefhuis stil bij de kosten van zelfstandig wonen. Wat kan je kopen met je budget en waarop kan je besparen? Bij elke kamer hoort een thema: energie en water, goedkoop boodschappen doen, huishoudelijke administratie, …

Vormingplus begeleidt de vrijwilligers

We rekruteren en coachen de vrijwilligers. Dertien vrijwilligers zijn aan de slag gegaan. Na een opleiding over de inhoud en over hoe je in gesprek gaat, kunnen ze eerst nog even meelopen met een ervaren begeleider. Nadat ze zelf een groep begeleid hebben, krijgen ze constructieve feedback van de medewerker van Vormingplus.

De jongeren zijn enthousiast

De jongeren evalueren de rondleiding als positief. Vaak zijn ze geschrokken: kosten waarvan ze niet wisten, de hoogte van de kosten, …  Gelukkig krijgen ze tips hoe ze kunnen besparen: een spaardouchekop, de kamerthermostaat een graadje lager, witte producten, … Via een spel op de tablet maken ze telkens een aantal keuzes. Op het einde van de rondleiding krijgen ze de afrekening: leven ze boven of onder hun budget? Verhelderend.

Preventie is beter dan remediëren

Er zijn veel gezinnen met schulden. Schuldbemiddeling kan dan een oplossing zijn. Maar zorgen dat mensen niet in de schuldenspiraal geraken is uiteraard beter. Daarom zetten de 11 samenwerkingsverbanden BudgetInZicht (BIZ) in op preventie. De methode inleefhuizen rond zelfstandig wonen en budgetbeheer voor jongeren vormt daar een onderdeel van. 

Inleefwoning in Jeugdcentrum ‘t Velt in Ekeren loopt van 16 oktober tot 24 november 2017.
Het is een initiatief van Jeugdcentrum ’t Velt, in samenwerking met het OCMW Deurne en Vormingplus regio Antwerpen.