Menu
03 230 03 33

Woonzoeker stopt na twee jaar zoeken

We zetten een punt achter Woonzoekers. Het project verliep moeilijk. De realiteit van de private huurmarkt is hard en voor mensen in de onderste looncategorie is het aanbod schrijnend. Toch bleven de vrijwilligers ervoor gaan.

De evolutie: van Woonbuddy’s naar Woonzoekers

In 2015 startte Vormingplus in opdracht van OCMW Antwerpen het project Woonbuddy’s. We wilden mensen in een tijdelijke crisiswoning van het OCMW helpen om een woning op de private huurmarkt te vinden. We zijn gestart met een enthousiaste groep vrijwilligers. Samen met de vrijwilligers hebben we het project concreet uitgetekend.

Eerst werkten we met een buddysysteem: een vrijwilliger werd gekoppeld aan een gezin. De vrijwilligers gaven aan dat ze dit een zware taak vonden en dat het groepsgevoel ontbrak. We moesten het anders aanpakken. In het voorjaar ontwikkelden we samen met een vernieuwde ploeg vrijwilligers een nieuw systeem: ‘de woonzoeker’, een plek waar alle gezinnen elke week naartoe kunnen komen.

Elke woensdag in het buurthuis Posthof in Berchem konden gezinnen tijdens het openingsmoment van de Woonzoeker langskomen. Op dat moment ging een vrijwilliger samen met een kandidaat huurder online op zoek naar een woning. De vrijwilligers gaven uitleg over de vermelde huurprijzen, namen contact op of lieten de kandidaten contact opnemen met eigenaars en immokantoren en legden afspraken vast.

Een te krappe private huurmarkt

Het project verliep moeilijk. De realiteit van de private huurmarkt is hard en voor mensen in de onderste looncategorie is het aanbod schrijnend. Als er dan wel een geschikte en betaalbare woning te huur staat, zijn er ontzettend veel kandidaten. Om dan aan iemand met een leefloon of mensen van andere origine te verhuren, daar passen veel eigenaars voor.

In gesprekken met een zestal immokantoren werden deze problemen alleen bevestigd. Ook regelgeving op verschillende vlakken perken de mogelijkheden van kandidaat-huurders vaak in.

De vrijwilligers bleven ervoor gaan

De Woonzoeker heeft de gezinnen wel kunnen steunen. Samen op zoek gaan, praten, stoom aflaten. Andere gezinnen in dezelfde situatie zien. Merken dat vrijwilligers, onbekenden in hun vrije tijd, iets proberen doen aan hun situatie.

We willen de vrijwilligers dan ook van harte bedanken voor hun inzet en engagement. Het was voor hen soms moeilijk om gemotiveerd te blijven en we zijn dan ook erg blij dat we dit parcours samen met hen hebben afgelegd.

Meer weten?

We delen graag onze opgebouwde expertise. Als je vragen of interesse hebt, neem dan contact op met Elise De Groot.

Dit project verliep in opdracht van het OCMW van Antwerpen.