Menu
03 230 03 33

Bewoners van sociale woonwijk runnen Ons Burenhuis (2015-2017)

Bewoners van sociale woonwijk runnen Ons Burenhuis (2015-2017)

Goed samenleven in een superdiverse wijk, hoe doe je dat? In de Antwerpse sociale woonwijk Ter Wilgen focussen we niet op het oplossen van problemen. Wel op het vermogen van mensen om hun samenleven in eigen handen te nemen.

We krijgen een vrijstaand appartement ter beschikking. Dit wordt Ons Burenhuis: een ontmoetings- en vergaderplek voor de bewoners. De bewoners nemen zelf beslissingen en organiseren activiteiten die de cohesie, leefbaarheid en communicatie ten goede komen. Eerst met begeleiding, daarna meer en meer zelfstandig.

Na twee jaren is het aangenamer wonen in de wijk: minder anoniem, mensen durven elkaar aanspreken en lossen zelf kleine leefbaarheidsproblemen op. De verhuurder kan zijn diensten nu ook beter aftoetsen en afstemmen met de bewonersgroep.

Ja, dat is plezant hé. Het is omdat je weet wie waar woont en wie dat wie is, en die vertellen een stukje van hun leven en jij vertelt een stukje van je eigen leven. Dat is allemaal wel burenpraat natuurlijk hé. Dat zijn geen vrienden, dat zijn goeie buren die herkenbaar zijn. Nu is dat heel de tijd je hand opsteken en “Hey hoe is ’t en hoe is het met de kleine? Is zijn valling voorbij?”, weet je wel. En dat is plezant. Terwijl je vroeger alleen maar zwarte mensen of Russen zag of weet ik veel.

Bewoners van sociale woonwijk runnen Ons Burenhuis

Ons Burenhuis in Ter Wilgen

  • Bewoners leggen in 2015-2017 een traject af om zelf beslissingen te nemen en activiteiten te organiseren die de leefbaarheid in de wijk bevorderen.

Bijdrage Vormingplus

  • uitvoeren van een verkenning in de wijk;
  • samenstellen van een bewonersgroep;
  • opzetten en begeleiden van een voorbereidend traject samen met de bewoner;
  • ondersteunen van de bewonersinitiatieven, eerst vanuit de eerste lijn, later vanuit de tweede lijn;
  • helpen inbedden van Ons Burenhuis in de werking van de sociale dienst;
  • opmaken van een inspiratiegids Ons Burenhuis.

Download

Meer info

Contact

Thema: Je woonst, je leven

In opdracht van
  • cvba ABC
In samenwerking met
  • cvba ABC
Looptijd: van 01/06/2015 tot 30/06/2017

Organiseer zelf cursussen of projecten in jouw organisatie of vereniging. Contacteer ons!

Ik wens een aanbod op maat