Menu
03 230 03 33

Oerbloemen: burgerinitiatief voor meer bijen

Oerbloemen: burgerinitiatief voor meer bijen

Bijen leveren een grote bijdrage aan de samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Onderzoek wijst uit dat bijen het steeds slechter doen in Vlaanderen omwille van een kaler wordend landschap, toenemende verstedelijking, het gebruik van pesticiden en kunstmest, het maaibeheer, de aanwezigheid van parasieten, ...

Het burgerinitiatief "Oerbloemen" roept op tot actie. De naam staat voor Oelegem, Emblem, Ranst en Broechem en bestaat uit een bonte verzameling van natuurliefhebbers: kleine plaatselijke ondernemers (kruidenkweker, imkers, tuinaanleggers, …), geïnteresseerde inwoners en een vertegenwoordiger van Velt. Ze willen met meer bloemen en bijvriendelijke bomen soelaas brengen voor bijen en insecten.

Dit burgerinitiatief richt zich zowel op inwoners van Ranst, ondernemers, als de gemeente zelf. Vormingplus begeleidt mee dit burgerinitiatief en zorgt ervoor dat ze tot actie én impact komen.

Oerbloemen: burgerinitiatief voor meer bijen

  • Enkele bewoners uit Ranst en deelgemeenten Broechem, Emblem en Oelegem kwamen in januari 2019 samen om de bijen in hun omgeving te redden. Deze bonte verzameling van natuurliefhebbers legt het probleem van de steeds schaarser wordende bijenpopulatie op tafel en onderneemt actie. Ze streven naar minder verhardingen en een meer ecologisch en duurzaam groenbeleid .

Bijdrage van Vormingplus

  • begeleiding van dit burgerinitiatief

Meer info

Contact

Thema: Duurzame wijken en gemeenten

In samenwerking met

Burgerinitiatief Oerbloemen

Looptijd: van 01/02/2019 tot 30/06/2020

Organiseer zelf cursussen of projecten in jouw organisatie of vereniging. Contacteer ons!

Ik wens een aanbod op maat