Menu
03 230 03 33

Ondersteuning van Kompanjon aan Huis (2018-2019)

Ondersteuning van Kompanjon aan Huis (2018-2019)

Veel talent gaat verloren als kinderen problemen hebben met hun schoolloopbaan. Ouders hebben het soms moeilijk om de schoolloopbaan van hun kind te begeleiden. 

Het project ‘Kompanjon aan huis’ wil de onderwijskansen van kinderen en jongeren (5 tot 14 jaar) uit gezinnen in een kwetsbare situatie verhogen. Een student uit het hoger onderwijs geeft studie- en opvoedingsondersteuning aan huis. 

De student werkt een tiental weken aan een onderwijscultuur. De ondersteuning ontstaat op vraag van een ouder, omdat die een schoolachterstand ervaart bij een of meerdere kinderen en het kind zelf onvoldoende kan ondersteunen. De student wordt als het ware een rolmodel in het gezin. Naarmate de ondersteuning loopt, groeit ook de vertrouwensband tussen student, kind en ouder. 

Studenten krijgen een opleiding door de ‘coach’ van Kompanjon vzw, die de gezinnen ook selecteert, ondersteunt in de opvoeding en doorverwijst indien nodig. Kompanjon vzw is al enkele jaren actief in Gent en zet nu de eerste stappen in de Antwerpse wijk Luchtbal en Deurne-Noord.

Kompanjon aan Huis

  • De onderwijskansen van kinderen en jongeren uit gezinnen in een kwetsbare situatie verhogen via studie- en opvoedingsondersteuning aan huis.
  • Studenten uit het hoger onderwijs ondersteunen ouders aan huis in de volgende thema's: studievaardigheden, leesplezier, vrije tijd, zelfvertrouwen, welbevinden.. De ouders worden betrokken tijdens de studie-ondersteuning en zoeken samen naar concrete oplossingen.
  • Kompanjon vzw geeft de studenten een opleiding, selecteert de gezinnen, ondersteunt in de opvoeding en verwijst indien nodig door. 

Bijdrage Vormingplus

  • Toeleiding en bekendmaking van het project naar verschillende partners (scholen, Huis van het Kind, opvoedingsondersteuningsinitiatieven, … ).
  • Samenbrengen van ouders in groep op basis van aangegeven noden bij coach en studenten.

Meer info

Contact

Thema: Allemaal opvoeders

In opdracht van

Stad Antwerpen

In samenwerking met

Kompanjon vzw

Looptijd: van 01/05/2018 tot 31/12/2019

Organiseer zelf cursussen of projecten in jouw organisatie of vereniging. Contacteer ons!

Ik wens een aanbod op maat