Menu
03 230 03 33

Thema: Inburgeren en participeren

Om mee te kunnen in onze maatschappij, is het belangrijk dat anderstaligen zich kunnen uitdrukken in het Nederlands. In een oefenplek met Nederlandstaligen overwinnen ze hun spreekangst, oefenen ze Nederlands en leren ze andere mensen kennen.

Maar er is meer nodig dan taal om deel te nemen aan de samenleving. We stimuleren participatie aan het sport- en verenigingsleven, buurt- en oudercomités en inspraakraden. Hoe kunnen we daar samen aan werken?

Dit thema in jouw werking?

Contacteer ons voor een aanbod op maat

Nieuws

Oudergroep als ambassadeur

De oudergroep van het Huis van het Kind Antwerpen-Noord Pothoek is gemotiveerd. Ze wil maar wat graag elkaar en ouders uit de buurt versterken in hun rol als opvoeder. Vormingplus ondersteunt hen.

Lees meer

Geef mensen uit migratie een stem: vertoon hun film

Mensen met een migratieverleden maakten een film over zich thuis voelen in Antwerpen. Vertoon de film én nodig een van de makers uit in jouw organisatie of vereniging.

Lees meer

Taalcarrousel ontvangt prijs Europees Talenlabel 2017

Taalcarrousel is prijswinnaar van het Europees Talenlabel 2017. Met het Europees Talenlabel wil EPOS innovatieve taalinitiatieven identificeren en extra onder de aandacht brengen. 

Lees meer

Samen Aartselaar ontdekken

Aartselaar, september 2016: anderstalige en Nederlandstalige deelnemers starten met Babbelplus. Een jaar lang gaan ze samen op ontdekking in hun gemeente. Juni 2017: er is een hechte groep ontstaan. De anderstaligen voelen zich nu thuis in hun gemeente.

Lees meer

Jongeren cohousen met jonge vluchtelingen

Curant laat jonge vluchtelingen samenwonen met jonge buddy’s. Twaalf duo’s wonen ondertussen samen, binnenkort dertien. Curant is een Europees erkend project van OCMW Antwerpen samen met vele partners. Vormingplus rekruteert en begeleidt de buddy’s. Tussen aanmelding en verhuis zit een heel proces.

Lees meer

Download het werkvormenboek voor conversatiegroep Nederlands

De Babbeldoos is een nuttig en inspirerend handboek mét werkmateriaal voor begeleiders van een taaloefenmoment. Je kan het nu ook gratis downloaden.

Lees meer

Gesprek over de vluchtelingencrisis

De toestroom van vluchtelingen en nieuwe migranten roepen heel wat vragen op. Organiseer in jouw huiskamer een gesprek met vrienden, familie, buren, leden van je vereniging, ... Boek bij ons gratis een gespreksbegeleider.

Lees meer

Dit thema in jouw werking?

Contacteer ons voor een aanbod op maat
Andere thema's: Actief burgerschap, Cultuur (mee)maken, Mediawijs, Opgroeien en opvoeden