Menu
03 230 03 33

Werkvormenboek voor conversatiegroep Nederlands

Babbeldoos: taal leren met hoofd, handen en voeten 

De Babbeldoos is een nuttig en inspirerend handboek mét werkmateriaal voor begeleiders van een taaloefenmoment. Zowel voor je vrijwilligers als voor je beroepskrachten. Je kan de Babbeldoos gratis downloaden.

Het handboek

Het handboek geeft een beetje theorie: de verwachtingen en behoeftes van de deelnemers; hoe leert iemand een nieuwe taal, met tips die je kan toepassen in je conversatiegroep.

En vooral veel praktijk: 50 werkvormen die we toepasten in een conversatiegroep. Taal leren met hoofd, handen en voeten. We spreken, luisteren, schrijven, doen. Alle zintuigen worden aangesproken. De oefeningen zijn recht uit het dagelijkse leven gegrepen en spreken de interesse van de deelnemers in jouw groep aan. Elke werkvorm kan je aanpassen aan het taalniveau van de deelnemers. 

Download het handboek:  deel 1: theoretisch deel (pdf, 150 Mb) - deel 2: de 50 werkvormen (pdf, 7 Mb)

Het werkmateriaal

Bij de eerste15 werkvormen hoort werkmateriaal: speelkaarten, afbeeldingen, checklists, ...  Je kan het allemaal downloaden, uitprinten en snijden. Je vindt de bestanden onderaan deze pagina. Het nummer waarmee de bestandsnaam begint, komt overeen met de werkvormnummer. De taalriedels beginnen allemaal met 8. Soms moet je zelf materiaal voorzien, bijvoorbeeld geurige kruiden bij werkvorm 7 (over de zintuigen).

Printtips:

  1. Bekijk het bestand vooraleer je het uitprint.
    Om papier te besparen staan er op de laatste pagina soms dezelfde kaartjes meerdere keren. Die pagina moet je dan minder vaak uitprinten dan de vorige pagina's om van alles even veel kaartjes te hebben.
  2. Print op ware grootte.
    Alle bestanden zijn voorzien van printmarges. Print daarom op ware grootte uit, zodat de printer geen extra marges toevoegt. 

Download het werkmateriaal dat je nodig hebt onderaan deze pagina.

Babbeldoos

Drie jaar lang begeleidden we OCMW-klanten met een lage taalvaardigheid. De uitdaging was hoe een kwetsbare groep met vooral uitgeleerden en analfabeten, toch Nederlands kan blijven oefenen. In de loop van die drie jaar probeerden we vele werkvormen uit. De werkvormen waren laagdrempelig en aangepast aan het taalniveau. Onze ervaring staken we in de Babbeldoos.